Sedam načina za poboljšanje zdravlja jetre

Čak i vitamini, posebno vitamin A i niacin, mogu izazvati oštećenje jetre ako ih uzimate previše

18430 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Jetra ima izuzetno važnu funkciju u našem organizmu, od proizvodnje proteina, holesterola i žuči, do čuvanja vitamina, minerala, pa čak i ugljenih hidrata. Takođe, ona razlaže štetne materije kao što su alkohol, ljekovi i prirodni sporedni proizvodi metabolizma.

Šta može pomoći ?

Stil života i životne navike mogu dugoročno uticati na zdravlje jetre. U nastavku teksta saznajte kako promjena stila života i životnih navika može povoljno uticati na zdravlje hepatobilijarnog sistema.

1. Ograničite alkohol

Jetra prerađuje svako alkoholno piće koje konzumirate, uključujući vino, pivo i žestoka pića. Što više pijete, vaša jetra mora više da radi. Vremenom, prekomjerno pijenje može uzeti danak, uništavajući ćelije jetre.

Bolest jetre povezana sa alkoholom (engl. alcohol related liver disease, ARLD) uključuje nekoliko različitih oboljenja jetre, kao što su:

  • alkoholna masna bolest jetre
  • akutni alkoholni hepatitis
  • alkoholna ciroza

Da biste izbjegli oboljenje jetre povezano sa alkoholom, ograničite unos alkohola: jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce.

2. Obratite pažnju na ljekove koje pijete

Najveći broj ljekova - bez obzira na to da li se prodaju bez recepta ili ih je propisao ljekar - na kraju prolaze kroz jetru gdje se razgrađuju. Većina ljekova je bezbjedna za jetru kada se uzimaju prema uputstvima. Međutim, uzimanje prevelike količine lijeka, prečesto uzimanje, uzimanje pogrešne vrste ili uzimanje nekoliko ljekova odjednom može oštetiti vašu jetru.Acetaminofen je primjer lijeka koji se često uzima bez recepta (na slobodnoj prodaji) a koji može imati ozbiljne posljedice po jetru ako se uzima pogrešno. Nikada ne bi trebalo da uzimate više od 1.000 miligrama (mg) acetaminofena u isto vrijeme ili da prekoračite maksimalnu dozu od 3.000 mg dnevno. Nemojte miješati acetaminofen i alkohol.

Ako brinete zbog toga kako neki lijek može uticati na jetru, razgovarajte sa svojim ljekarom ili farmaceutom.

3. Obratite pažnju na suplemente

Kao i ljekove, vaša jetra obrađuje suplemente kao što su vitamini, minerali, bilje i prirodni ljekovi. Samo zato što je proizvod prirodan ne znači da neće imati dugoročne posljedice po vašu jetru. U stvari, mnogi naizgled bezopasni proizvodi mogu nanijeti štetu jetri.

Članak iz 2017. godine objavljen u časopisu Gastroenterology & Hepatology identifikuje suplemente za poboljšanje energije i gubitak tjelesne mase kao potencijalno štetne za jetru. Ekstrakt zelenog čaja je još jedan uobičajeni biljni dodatak koji može uticati na funkcionisanje jetre. Čak i vitamini, posebno vitamin A i niacin, mogu izazvati oštećenje jetre ako ih uzimate previše.

4. Ishrana za zdraviju jetru

Ovo ne bi trebalo da bude iznenađenje, ali i naša ishrana igra značajnu ulogu u opštem zdravlju i načinu funkcionisanja jetre. Da biste osigurali da vaša ishrana koristi vašoj jetri, pokušajte sljedeće:

Jedite raznovrsnu hranu

Birajte cijele žitarice, voće i povrće, nemasne proteine, mlječne proizvode i zdrave masti. Poznato je da hrana kao što su grejpfrut, borovnice, orasi i masna riba imaju pozitivne efekte na jetru.

Konzumirajte dovoljno vlakana

Vlakna su neophodna za nesmetano funkcionisanje jetre. Voće i povrće i integralne žitarice su odlični izvori vlakana koje možete uključiti u svoju ishranu.

Ostanite hidrirani

Uvjerite se da pijete dovoljno vode svakog dana da bi jetra funkcionisala na zadovoljavajućem nivou.

Ograničite unos masne, slane i slatke hrane

Hrana sa visokim sadržajem masti, šećera i soli može vremenom uticati na funkciju jetre. Pržena i brza hrana takođe može uticati na zdravlje vaše jetre.

Pijte kafu

Dokazano je da kafa smanjuje rizik od bolesti jetre kao što su ciroza i rak jetre. Djeluje tako što sprečava akumulaciju masti i kolagena, dva faktora za razvoj bolesti jetre. Ipak, nemojte pretjerivati sa kafom - jedna do dvije šoljice kafe je dovoljna.

5. Redovno vježbajte

Fizička aktivnost nije dobra samo za vaš mišićno-skeletni i kardiovaskularni sistem već i za zdravlje jetre i cijelog hepatobilijarnog trakta. Istraživanje iz 2018. godine ispitivalo je ulogu vježbanja u nealkoholnoj masnoj bolesti jetre (NAFLD), sada jednoj od najčešćih bolesti jetre. Istraživači su zaključili da i kardio vježbe i vježbe otpora pomažu u sprječavanju nagomilavanja masti u jetri. Nagomilavanje masti je povezano sa NAFLD.

6. Preduzmite mjere predostrožnosti protiv hepatitisa

Hepatitis je bolest koja uzrokuje upalu jetre. Neke vrste hepatitisa izazivaju samo akutne, kratkotrajne simptome (hepatitis A), dok su druge hronične bolesti (hepatitis B i C). Hepatitis A se prenosi konzumiranjem hrane ili vode kontaminirane fecesom nekoga ko ima hepatitis A Hepatitis B se prenosi kontaktom sa tjelesnim tečnostima nekoga ko ima hepatitis B. Tjelesne tečnosti uključuju krv, vaginalni iscjedak i spermu. Hepatitis C se prenosi kontaktom sa tjelesnim tečnostima od nekoga ko ima hepatitis C.

7. Ograničite kontakt sa toksinima iz životne sredine

Ne samo da jetra obrađuje hemikalije koje ulaze u tijelo kroz usta, već takođe obrađuje hemikalije koje ulaze kroz nos i kožu. Neki proizvodi za domaćinstvo sadrže toksine koji mogu oštetiti jetru, posebno ako redovno dolazite u kontakt sa njima. Izbjegavajte upotrebu pesticida i herbicida u svom dvorištu ili preduzmite mjere predostrožnosti da biste izbjegli udisanje hemijskih isparenja. Ako morate da koristite hemikalije ili aerosole u ​​kući za farbanje, na primjer, uvjerite se da je prostorija dobro provjetrena. Ako to nije moguće, nosite masku.

Kako se zaštititi od hepatitisa?

Redovno perite ruke i koristite sredstvo za dezinfekciju ruku.

Preduzmite dodatne mjere opreza kada putujete - izbjegavajte vodu iz slavine i neoprano voće ili povrće.

Ne dijelite lične stvari- Zadržite četkicu za zube i brijač za sebe.

Ako imate polne odnose sa više partnera, koristite kondom da biste smanjili rizik od hepatitisa B i C.

Vakcinacija vam može pomoći da izbjegnete zarazu hepatitisom A i B. Trenutno ne postoji vakcina protiv hepatitisa C.

O svim ovim i drugim temama važnim za zdravlje cijele porodice čitajte u četvrtak 22. decembra u dodatku Zdravlje, besplatno samo uz Vijesti.

Bonus video: