Bole vas leđa? Kada je bezazleno, a kad opasno i morate kod ljekara

Otprilike 80 odsto odraslih osoba će u nekom trenutku života imati problema s leđima - važno je znati koji su simptomi opasni, a koji ne. Kako bi izbjegli bol, važno je i u kojoj pozi spavate

6641 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako imate oko 30 godina, bol u leđima se često može pripisati nekim navikama, kao što je dugotrajno sjedenje, podizanje djeteta pa čak i intenzivan trening. Ako imate 40 ili više godina, tu su povrede na poslu, početak razvoja artritisa ili nekih drugih zdravstvenih stanja. Iako je bol u leđima čest problem, i mnogi se nekako nose sa simptomima, ponekad nije sve tako bezazleno i važno je posjetiti ljekara.

Otprilike 80 odsto odraslih osoba će u nekom trenutku života imati problema s leđima, važno je znati koji su simptomi opasni, a koji ne. Ako se bol javlja nakon određene aktivnosti, na primjer pri podizanju tereta, i ako nestane nakon 72 sata, vjerovatno nemate razloga za paniku. Ali, ako dolazi do pogoršanja simptoma, bol se javlja naglo ili ne prolazi, u pitanju može biti i ozbiljnije stanje koje zahtjieva pregled ljekara. Ortoped i kirurg dr. Douglas Dickson i prof. Kavita Trivedi, stručnjakinja za kontolu bola pojašnjavaju o kojim se simptomima radi, prenosi Ordinacija.

Kada bol u leđima zahtijeva pregled ljekara?

1. Jak, oštar bol: Ova vrsta bola može ukazivati da je došlo do pucanja mišića ili ligamenta, a u pitanju može biti i problem s unutrašnjim organom koji se nalazi na tom području.

2. Žareći bol: U ovom slučaju se osjećaj bola može javiti u nogama ili gluteusu, što može otkrivati kompresiju živaca.

3. Iznenadna slabost u nogama: Slabost u nogama može biti prouzrokovana pritiskom na nerve kičme zbog stanja kao što su išijas ili spinalna stenoza. Isto tako jak bol u nogama ponekad može ukazivati na moždani udar.

4. Inkontinencija: Bol u leđima u kombinaciju s nemogućnošću kontrole crijeva ili bešike može biti signal ozbiljnog pritiska na živce ili čak infekcije kičme, što može biti meningitis.

5. Trnjnenje u preponama ili mišićima: Ako gubite osjećaj ili vam se čini da vam prolaze trnci preponama ili mišićima oko njih, može se raditi o ozbiljnom problemu sa nervima i kičmom.

Ako osjećate slabost u nogama, muči vas inkontinencija i osjećate trnjenje, simptomi mogu otkrivati i Cauda equina sindrom (CES), a u pitanju je ozbiljno stanje koje karakteriše oštećenje nerava u kičmi. U pitanju je stanje koje zahtjieva hitan odlazak kod ljekara kako bi se "oslobodili" nervi i spriječilo daljnje oštećenje.

Spavanje u ovoj pozi može izazvati bolove u leđima

Pogrešno odabran položaj može uticati na probleme sa snom ali i kičmom pa činjenica da ste spavali 8 sati ne mora ništa da znači za vaše zdravlje. U pitanju je spavanje na stomaku, pa iako je taj položaj prijatan i udoban, može nanijeti štetu. Odmaranje na stomaku može dovesti kičmu u loš položaj jer se na nju stavlja dodatni pritisak. "Ovaj položaj stavlja najveće opterećenje na mišiće kičme i zglobove jer 'izravnava' prirodno zakrivljeni izgled kičme", pojasnio je Christopher Ornelas, lljekar ortoped.

Ovo je poza koju ljekari savjetuju

Marleen Caldwell, fizijatar, objašnjava da je dobro spavati na leđima jer se tako težina tijela raspoređuje na cijelo tijelo, a ne samo na nekoliko važnih tačaka. Dodaje kako je leđa potrebno držati u neutralnom položaju ako želite da izbjegnete bol. Postoje brojne dobrobiti spavanja na leđima, pa može uticati na smanjenu učestalost glavobolja, smanjuje se bol u sinusima i krvni pritisak. Uz to će pogodovati mladolikom izgledu jer ako spavate na leđima nećete pritiskati lice uz jastuk, što vremenom može prouzrokovati bore.

Spavati na boku je bolje nego spavati na stomaku

Ova poza spavanja ima svoje dobre i loše strane. Kao prvo, ako spavate na boku, čini se da dolazi do smanjenog osjećaja bola u zglobovima i leđima, prema riječima stručnjaka s portala Helatline. Ali, u zavisnosti od vašeg tipa tijela, spavanje na boku može dodati i određen pritisak na kukove i kičmu. Ako imate jako široke bokove, možete spriječiti probleme tako što ćete staviti jastuk između koljena.

Bonus video: