Zašto nam je potreban vitamin D tokom zime?

Dnevna doza ovog vitamina koja se preporučuje razlikuje se po zemljama, pa se raspon kreće od 200 do 2000 IU. Ono što je važno je da se konsultujete sa svojim ljekarom, jer prevelike doze vitamina D, mogu biti toksične

11291 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ironija je to što nam zimi ovaj vitamin najviše treba, a imamo najmanje mogućnosti da ga dobijemo prirodnim putem, zbog čega rješenje mogu biti suplementi vitamina D. On nam pomaže da se borimo sa infekcijama, kao i kod ublažavanja upala.

Koja hrana je bogata vitaminom D?

Masna riba je bogata vitaminom D i zato se veoma preporučuje u dnevnom meniju tokom zime. Tunjevina i sardina mogu biti dobar doučak u kombinaciji sa nekom od salata. File tune, sa druge strane, može biti veoma ukusna večera, sa prilogom barenog povrća. Pored ove namirnice, još jedan odličan izvor vitamina D su pečurke. Njih možete jesti na razne načine, grilovane, uz jaja, kao sos za pastu ili prilog uz meso.

Dugo su istraživanja pokazivala da je glavna odlika vitamina D ojačavanje kostiju i koštanog sistema. Međutim, nakon 1980. godine, naučnici su otkrili da vitamin D ima značajnu ulogu u izgradnji imuniteta, u ćelijama imunog sistema.

Zašto smo zimi u nedostatku ovog vitamina?

Odogovor je prilično jednostavan - manje vremena provodimo napolju. Koliko god vremena odvojili za skijanje i uživanje na snijegu, to se često svede na nekoliko dana odmora. Međutim, čak ni taj boravak nije dovoljan, jer ste potpuno zaštićeni od sunčevih zraka zimskom garderobom, kapama, šalovima i rukavicama.

Lice-jedini otkriven dio tijela

Dnevna doza ovog vitamina koja se preporučuje razlikuje se po zemljama, pa se raspon kreće od 200 do 2000 IU. Ono što je važno je da se konsultujete sa svojim ljekarom, jer prevelike doze vitamina D, mogu biti toksične. Zimi vam je ovaj vitamin svakako potreban, samo je neophodno utvrditi dozu koju ćete uzeti.

Mnogi stručnjaci više ne predlažu izlaganje suncu duži vremenski period, jer je pokazano da sunčevi zraci imaju štetno UV zračenje, koje dovodi do promjena na koži, kancera, ili drugih- manjih problema, poput ekcema, dermatitisa i slično. Zbog toga, vitamin D u formi suplementa može biti dobra i sigurna zamjena za potreban unos ovog vitamina.

Istraživanja su, takođe, pokazala da uzimanje vitamina D tokom zimskih dana, ojačava organizam za cijelu godinu. Rezultati su pokazali da je manje dolazilo do upala, prehlada i jakih infekcija virusima i gripom.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 29. decembra, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: