Voće i povrće, važan segment svakodnevne zdrave ishrane

Veliki akcijski popusti voća i povrća u Aroma i City marketima

28898 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Aroma
Foto: Aroma

Voće i povrće su odličan izvor vitamina i minerala, a koji nam pomažu u održavanju dobrog zdravlja. Jede se sirovo ili kuvano i ima važnu ulogu u ljudskoj ishrani. Imaju malo zasićenih masti, soli, i dio su dobro izbalansirane ishrane. Uz njih se lakše oslobađamo viška kilograma ili održavamo željenu tjelesnu težinu, a nutricionisti se slažu u jednom „svi bismo trebali da jedemo više voća i povrća“.

Uz sve svoje jedinstvene i zanimljive ukuse i teksture, daju nam mogućnost i kreativnost u kuhinji. Prepuni su vitaminima A, C i E, kao i magnezijuma, cinka, fosfora i folne kiseline. Za kalijum, jedan od važnih minerala za ljudski organizam, dovoljno je da trpezu obogatimo slatkim krompirom, bananama, ili suvim šljivama. Najbolji način da započnemo dan jeste sa toplom limunadom ili iscijeđenim sokom od crvenog grejpfruta. Za dobru probavu, potrebno je puno vlakana, a većina voća i povrća ga ima dosta, pa može da nas i zasiti te poboljša zdravlje crijeva. Nepravedno zanemaren crveni kupus podstiče varenje, pomaže kod problema sa krvarenjem desni i prehlade. Prepun je vitamina C, a sadrži i znatnu količinu vitamina A,B1,B2,B3,B6 i E. Osim toga kupus je jedinstvena prirodna namirnica kojoj je čovjek pojačao ljekovita sredstva kroz proces kiseljenja. U prosjeku, voće, a posebno povrće, ima veoma malo kalorija i masti, a holesterol uopšte i ne postoji.

Aroma
foto: Aroma

U ubrzanoj svakodnevnici u kojoj živimo, dobro je znati bilo da su voće i povrće sveži, smrznuti, konzervirani ili sušeni, svi oblici su hranljivi. Ukoliko volite da jedete svježe voće i povrće, nema velike razlike sa stanovišta ishrane kada uporedite smrznute ili dehidrirane proizvode. U stvari, većina smrznutih i konzerviranih proizvoda se obrađuje u roku od nekoliko sati nakon branja, tako da je hranljiva vrijednost sačuvana. Ako imate blender, sve što vam je potrebno je voće, povrće i led da biste napravili ukusni smuti koristeći sve svoje omiljene ukuse.

Nakon praznika tokom kojih smo konzumirali visoko kaloričnu hranu, vrijeme je da u naš jelovniku uključimo što više voća i povrća. Zato su Aroma i City marketi u periodu od 19. do 21. januara za vas pripremili posebnu akciju sa izuzetnim cjenovnim povoljnostima na voće i povrće. Posjetite Aroma i City markete i obogatite svoj jelovnik sa uvijek svježim i sočnim voćem i povrćem iz Aroma i City pijace.

Aroma
foto: Aroma

Aroma i City marketi preporučuju:

Predlažemo vam recepte za sok od sirovog kupusa ili u kombinaciji sa drugim povrćem. Svježi sok napravite jednostavno od pola glavice isjeckanog kupusa, koji ćete iscijediti u sokovniku. Za one sa prefinjenijim ukusom, napravite sok od 1 krastavca, ½ glavice crvenog kupusa, 1 do 2 jabuke ajdare, 2 šargarepe, 2 limuna i manji komad đumbira. Operite i očistite od špica sve sastojke, ogulite limun, krastavac i đumbir i sve isjeckajte na sitne komade. Ubaciti u sokovnik i napravite sok. Za najbolji učinak, svježe cijeđene sokove najbolje je popiti odmah.

Sve za tebe! Aroma i City marketi