Potcijenjen, a moćan: Zašto je raštan jedna od najzdravijih namirnica?

Iako je dostupan cijele godine, upravo sada ima najbolji ukus jer mu mraz i hladni mjeseci pojačaju slatkoću

19259 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: trebinjelive.info
Ilustracija, Foto: trebinjelive.info

Kako bi obezbijedili zdravlje i dugovječnost stalno smo u potrazi za supernamirnicama koje svojim nutritivno bogatim sastojcima pomažu našem organizmu.

Često čudesna svojstva za zdravlje pripisujemo egzotičnim namirnicama, ali ako se samo osvrnemo u mediteransku kuhinju naći ćemo pravo blago za zdravlje i dugovječnost.

Mnoge namirnice u mediteranskoj ishrani su posebno blagotvorne za zdravlje, a među njima je i jedna koja je još uvijek podcijenjena. Raštan (lat. Brassica oleracea acephala) se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, i to ne bez razloga: siromašan je kalorijama, a izuzetno bogat vitaminima i mineralima. Ipak, još uvijek je podcijenjen u poređenju sa kupusom, blitvom ili spanaćem, piše Gloria.

Raštan je izuzetno poželjan u ženskoj ishrani jer je bogat flavonoidom maempferolom. Istraživanja pokazuju da žene imaju 40 odsto manje šanse za rak jajnika ukoliko unose dovoljne količine ovih flavonoida.

"Raštan je mediteransko povrće iz porodice kupusnjača. Upravo u zimskim mjesecima ima najbolji ukus. Možemo ga nazvati "supernamirnicom" zbog izuzetnih nutritivnih svojstava. Kao i svo povrće iz grupe kupusnjača (kelj, brokula, karfiol) sadrži sumporne komponente koje imaju antikancerogeno djelovanje. Bogat je beta karotenima luteinom i zeaksantinom koji čuvaju naš vid. Obiluje mineralima - kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, cinkom i gvožđem koji su važni za zdrave i čvrste kosti. Izvanredan je izvor vitamina C, E, K i folne kiseline", kaže dr. Diana Petričević, ljekarka porodične medicine, nutricionistkinja i autorka knjige "Mediteranskom ishranom do zdravlja".

Ona objašnjava:"Raštan je niskokalorična namirnica (jedna kuvana šolja ima samo 49 kalorija). Najviše nutritivnih svojstava zadržava kratkim kuvanjem na vodenoj pari. Posljednjih godina postaje popularan u gastronomiji širom svijeta i vrijeme je da pomalo zaboravljeni raštan uvrstimo na naš jelovnik".

O njoj piše i New York Times

Mediji u Hrvatskoj prenose da je prestižni New York Times raštan svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice za koju će zbog njenih izuzetnih nutritivnih i ljekovitih svojstava obožavaoci izdvojiti i do sto dolara. Na američkim jelovnicima pravi bum doživio je u posljednjih deset godina, a kao neizostavan dio jelovnika preporučuju je brojni stručnjaci.

Pravilna priprema

Pravilna priprema raštana ključna je za očuvanje maksimalne količine hranjivih materija. Kao i ostalo povrće, raštian treba što kraće kuvati; najbolje pet minuta kuvati ga na pari kako bi vlakna omekšala, a istovremeno očuvali hranjivi sastojci. Raštan se jede i sirov. Prije konzumacije, listove raštana treba temeljno oprati pod mlazom hladne vode, ali ga ne treba natapati u vodi jer tako gubi vitamine topive u vodi. Raštan će u frižideru ostati svjež i do pet dana. Čuvajte ga u providnoj foliji iz koje ste maksimalno istisnui vazduh. Tako neće uvenuti, požutjeti i izgubiti vrijedne sastojke.

Bonus video: