Kako smanjiti rizik od razvoja karcinoma dojke?

Konsultujte se sa svojim ljekarom kada je vrijeme da odradite mamografiju i koliko često treba da idete na kontrolne preglede

25751 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Određene preporuke o načinu života, kao što su prestanak pušenja, ograničavanje unosa alkohola i promjene u prehrambenim navikama, mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka dojke.

Faktori rizika za nastanak ovog maligniteta su:

starost preko 50 godina

mutacije u genima BRCA1 i BCRA2

početak menstruacije prije 12 godina

početak menopauze nakon 55 godina

gusto tkivo dojke

prethodni malignitet dojke

porodična istorija raka dojke ili jajnika

izlaganje zračenju i drugim karcinogenima (pušenje...).

U nastavku teksta sumiramo najvažnije preporuke o tome kako spriječiti pojavu ovog opasnog maligniteta.

Budite fizički aktivni

Pokazalo se da fizička aktivnost pomaže u smanjenju rizika od razvoja raka dojke. Pokušajte da se krećete najmanje 30 minuta svakog dana. Zdravim odraslim osobama se savjetuje da praktikuju 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti nedjeljno ili 75 minuta snažne aerobne aktivnosti tokom sedmice.

Trčanje
foto: Shutterstock

Vodite računa o tjelesnoj masi

Gojaznost i višak kilograma su faktori rizika za razvoj maligniteta dojke. Podaci pokazuju da gojaznost ne samo da povećava rizik, već može i pogoršati ishode za pacijentkinje sa postavljenom dijagnozom ove maligne bolesti.

Hranite se zdravo

Hrana koju konzumiraze takođe može pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka dojke. Istraživanja sugerišu da ishrana bogata određenim namirnicama može biti veoma korisna, a ovdje spadaju:

integralne žitarice

orašasti plodovi, sjemenke i drugi biljni proteini

hrana bogata vlaknima

voće

karfiol, brokoli, kupus

Istraživanja su pokazala da određena hrana može biti štetna i može povećati rizik od raka dojke.

Ovdje spadaju:

životinjske masti

crveno meso

prerađeno meso

Prestanite pušiti

Pušenje je povezano sa povećanim rizikom od razvoja brojnih maligniteta, uključujući i rak dojke. Ako pušite, prestanak pušenja može vam pomoći da smanjite taj rizik.

Ograničite unos alkohola

Veza između alkohola i raka dojke se još uvijek proučava. Međutim, istraživači znaju da konzumiranje alkohola povećava rizik od razvoja raka dojke. Taj rizik je veći za one koji piju između dva i tri pića dnevno.

Dojenje smanjuje rizik od razvoja maligniteta

Dojenje ima zaštitni efekat. Studije su povezale dojenje sa smanjenim rizikom od raka dojke, vjerovatno zato što smanjuje ukupan broj menstrualnih ciklusa.

Budite oprezni kada uzimate kontracepciju i hormonsku supstitucionu terapiju nakon menopauze

Ljekovi za kontrolu rađanja i hormonska zamjenska (supstitucuona) terapija (HRT) nakon menopauze se dosta često primjenjuju, ali oni nijesu u potpunosti bezbjedni. Neka istraživanja povezuju kontrolu rađanja i HRT sa povećanim rizikom od razvoja raka dojke. Međutim, u mnogim slučajevima, prednosti kontrole rađanja ili terapije zamene hormona daleko nadmašuju rizik od razvoja raka dojke. Stoga, uvijek razgovarajte sa svojim ljekarom prije nego se opredijelite za primjenu ovih medikamenata.

kontracepcija, pilule za kontracepciju
foto: Shutterstock

Porodična anamneza je važna

Korisno je znati da li je neko u vašoj porodici ikada imao rak dojke ili bilo koju drugu vrstu maligne bolesti. Ako se rak dojke javlja u vašoj porodici, dobra je ideja da se testirate na mutacije gena BRCA1 i BRCA2.

Redovni pregledi su ključni

Praćenje smjernica za skrining jedan je od najboljih načina da smanjite rizik od razvoja raka dojke. Mamografi mogu rano otkriti abnormalnosti u tkivu dojke i mogu otkriti rak prije nego što se pojave znaci i simptomi. Konsultujte se sa svojim ljekarom kada je vrijeme da odradite mamografiju i koliko često treba da idete na kontrolne preglede.

Samopregledajte se

Započnite pregled posmatranjem dojki u stojećem stavu: svucite se do pola, stanite ispred ogledala, ruke spustite pored tijela i posmatrajte svoje grudi. Obratite pažnju na simetričnost dojki, eventualno postojanje udubljenja, promjene na koži, veličinu, boju bradavica, perutanje. Blago rotirajte tijelo u levo i u desno, tako da možete vidieti dojke iz profila. Podignite ruke iznad glave i ponovo pažljivo posmatrajte svoje grudi tražeći pogledom promjene. Podbočite ruke na kukovima i posmatrajte se u ogledalu. Potražite pogledom promjene koje možda u prethodnim položajima nijeste primijetili.

rak dojke, prevencija raka dojke
foto: Shutterstock

Nakon pažljivog posmatranja slijedi opipavanje dojki u stojećem stavu. Palpiranje (opipavanje) dojki se vrši ispruženim prstima ruke i to jagodicama prstiju, a ne vrhovima prstiju. Kružnim pokretima od areole bradavice, prema gore na zamišljenom satu do pozicije 12h. Potom se vratite do areole i ponovo u pravcu kazaljke na satu opipajte svaki dio dojke. Palpiranje nastaviti u predjelu pazuha da bi ste provjerili eventualno postojanje uvećanih limfnih čvorova. Nježno pritisnite bradavice između palca i kažiprsta i provjerite da li izlazi isjcedak.

Može li melatonin pomoći u smanjenju rizika od raka dojke?

Melatonin je suplement koji je najpoznatiji kao sredstvo za spavanje. Neke studije povezuju melatonin sa smanjenjem rizika od raka dojke. Međutim, ova veza nije dokazana i potrebno je više istraživanja na ovu temu.

Simptomi raka dojke

nova kvržica koja se može napipati u tkivu dojke

otok u tkivu dojke

bol u grudima

bol u bradavicama

udubljenje kože dojke

bradavice okrenute ka unutra

iscjedak iz bradavica

koža na dojci ili bradavicama koja je crvena, suva ili se peruta

otečeni limfni čvorovi u blizini ključne kosti ili ispod pazuha

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 26. januara, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: