Postoji pravi trenutak: Kada je najbolje mazati suve ruke

Svako ko ima suvu kožu trebalo bi da poštuje tačan trenutak kada se maže hidratantna krema, da bi imala najbolje dejstvo

10238 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako imate suvu kožu, vjerovatno vas hladno vrijeme, vjetar i stalno pranje ruku dovode “do ludila” – koža ruku nikako da se umiri i dovoljno nahrani, stalno je nategnuta do tačke pucanja. I oni koji nemaju suvu kožu dok duva vjetar i zima je moraju posvetiti dodatnu pažnju svojoj koži. Dermatolozi imaju savjet za vas. Svako ko ima suvu kožu trebalo bi da poštuje tačan trenutak kada se maže hidratantna krema, da bi imala najbolje dejstvo.

Najprije, ruke perite blagim sapunom i trljajte dovoljno dugo, da ne biste morali da pribjegavate jakim hemijskim sredstvima sa alkoholom koja dodatno isušuju kožu. Kada završite pranje, isperite ih mlakom vodom i onda imate tačno dva minuta za nanošenje kreme.

Zašto baš dva minuta? Dermatološkinja dr Vitni Bou objasnila je da je to savršeni period kada će koža upiti vlagu od pranja ruku, a potom će je krema “zarobiti” i neće dozvoliti da se koža dodatno isuši.

“Ako čekate predugo nakon pranja, propuštate taj zlatni trenutak kada je koža još uvijek pod dejstvom vode. Čim voda ispari biće suvlja nego inače. A ako koristite vruću vodu, računajte na još suvlju, iritiranu kožu”, rekla je ona.

"Caka" je u tome da iskoristite “prozor” od dva minuta da kožu namažete umirujućom, bogatom kremom koja će je dubinski njegovati. Pošto hladno vrijeme i često pranje otklanjaju i zaštitnu barijeru kože, dobre masnoće na njenoj površini, birajte kremu koja sadrži prirodne masnoće. Dubinski će nahraniti kožu i podstaći stvaranje dobrih bakterija na njenoj površini.

Za suve ruke, pa čak i za ispucale usne može vam poslužiti Pantenol mast, ili neka druga mast sa visokim sadržejem pantenola. Suve ruke će dosta brzo upiti mast koju ste namazali, a ako vam baš smeta osjećaj 'zamašćenih' ruku, namažite samo nadlanice, odnosno spoljašnji dipo šake, koji je ionako najugroženjiji.

Bonus video: