Evo šta se događa sa vašim tijelom kada pretjerate s kafom

Otkrijte signale koje vam tijelo šalje kada prekoračite optimalnu dnevnu dozu

12663 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kafa je velika pomoć u susretu sa novim danom, ali previše ispijenih kafa zadaće vam više od nekoliko problema. Naučite da prepoznate znake koje vam tijelo daje kako bi vam reklo da ste pretjerali.

1. Polumjeseci na noktima

Jedna od kontraindikacija za konzumaciju kofeina je da smanjuje našu sposobnost apsorpcije gvožđa, koje je vrlo dragocjeno za suzbijanje anemije i podizanje nivoa energije.

Ako uzmete previše kafe, vaše tijelo neće moći da proizvede pravu količinu crvenih krvnih zrnaca.

Anemija se, pored ostalog, može otkriti upravo po prisutnosti malih polumjeseca koje imamo u podnožju noktiju. Ako su se jako smanjili, onda je vrijeme da se barem nakratko odreknete kafe, piše Novi list.

2. Ne možete da spavate

Jedan od najčešćih simptoma onih koji konzumiraju puno kofeina su problemi sa spavanjem.

Naime, kofein je korisan upravo zato što nas drži budnima, ali to ne znači da je i zdrav. Zapravo, loša rutina spavanja može da zakomplikuje vaše zdravlje na mnogo načina, uključujući zdravlje srca.

Praktičan savjet je da potpuno izbacite kafu nakon večere ili neposredno prije večere.

3. Nervozni ste bez razloga

Ako konzumirate previše kofeina, to bi moglo da utiče na vaš središnji nervni sistem do te mjere da izazove stanja tjeskobe ili nekontrolisane nervoze.

Ako se nakon šoljice kafe osjećate malo uzbuđeno, zastanite i razmislite postoji li nešto što vas stvarno brine, ako ne, možda pijete previše kafe.

4. Nelagoda u želucu

Kafa je djelimično kisjela namirnica s laksativnim djelovanjem.

Zbog toga je vrlo vjerovatno da će ometati normalno funkcionisanje vaših crijeva ili jednostavno izazvati nepotrebnu nelagodu.

U slučaju da nakon šoljice kafe osjetite da vam želudac reaguje na još jednu dozu, možda je vrijeme da prestanete. Takođe ne zaboravite da kafa podstiče mokrenje, pa je izbjegavajte ako imate bilo kakvih problema s urinarnim traktom.

5. Česte glavobolje

Budući da kafa pospješuje mokrenje, to znači i da vas može dovesti do djelimične dehidracije. U tim slučajevima možete dobiti glavobolju.

Budite oprezni jer bi vam mnogi mogli savjetovati da popijete kafu kako biste ublažili bol. Iako ovaj savjet ima utemeljenja, u nekim slučajevima može da pogorša situaciju.

Ako ste u nedoumici, popijte veliku čašu vode.

6. Starenje kože

Kafa je, pored ostalog, antioksidans, odnosno pomaže eliminaciji slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali odgovorni su za fizičko propadanje i mogu da ubrzaju starenje.

Ipak, kafa utiče i na kolagen koji kožu održava mekom i zategnutom.

Ako stvarno želite da povećate količinu antioksidansa koje unosite, možete probati đumbir, bijeli luk ili šipak.

Kofein: prijatelj ili neprijatelj?

Zapravo, prema nekim istraživanjima, ispijanje 3-4 šoljice kafe dnevno moglo bi da se pokaže kao veoma korisno za vaš organizam, pogotovo jer kofein nije jedini sastojak kafe, već ima mnogo nutrijenata koji mogu biti korisni za zdravlje.

Ipak, lako je pretjerati. Dakle, pazite to koliko kafe pijete i na znake koji modu da vam nukažu na to da pretjerujete.

Bonus video: