Obdukcije nakon kovida potvrdile njegovo razorno dejstvo

Kovid 19 definiše se kao respiratorna infekcija. Ali, učinci koronavirusa nisu ograničeni na jedan organ

8421 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U jednom od slučajeva, ostaci koronavirusa pronađeni su u mozgu preminulog pacijenta 230 dana nakon što je osoba prvi put počela da osjeća simptome.

Obdukcije nakon kovida koje se provode kod preminulih od ovog virusa ukazuju na njegovo postojanje u cijelom telu, uključujući pluća, srce, slezinu, bubrege, jetru, debelo crevo, grudni koš, mišiće, nerve, reproduktivni trakt, oko, ali i mozak, piše ScienceAlert.

"Naši podaci pokazuju da kod nekih pacijenata kovid može uzrokovati sistemsku infekciju i rasti u tijelu mjesecima”, zaključuju autori studije predvođeni istraživačima s Nacionalnog instituta za zdravlje Sjedinjenih Država (NIH).

Genetske informacije

Još u julu 2020. godine, obdukcije su pokazale dokaze krvnih ugrušaka u gotovo svim vitalnim organima onih koji su se zarazili kovidom. Novo istraživanje NIH-a sada potvrđuje te rezultate detaljnije nego ikad prije, prenosi B92.

Studija je uključivala 44 obdukcije. U njima su istraživači pažljivo otkrili i kvantifikovali nivo RNK iz kovida na 85 lokacija i tečnosti. Ove genetske informacije ukazuju na to gdje se virus mogao razmnožavati tokom života osobe.

U autopsijama obavljenima od aprila 2020. do marta 2021., istraživači su otkrili da su starije, nevakcinisane osobe koje su umrle od kovida pokazivale obilne znakove replikacije korone na ukupno 79 lokacija i tjelesnih tečnosti.

Cijelo tkivo

Neke od promjena bile su očite unutar dvije nedelje nakon što su prvi simptomi počeli da se pojavljuju.

Najviše upala i povreda pokazivala su pluća.

"Naši rezultati pokazuju da se virus može proširiti po cijelom telu. Ipak, najveće je opterećenje kovida u respiratornim tkivima", zaključuju istraživači.

Antivirusni ljekovi mogli bi pomoći ljudskom imunološkom sistemu da očisti virusne ćelije iz tkiva, organa i tečnosti do kojih bi inače bilo teško doći. Možda bi mogli pomoći i u smanjenju dugotrajnih simptoma.

Bonus video: