Vrtoglavica, problemi s pamćenjem, depresija? Provjerite ovo

Veliki broj ljudi pati od manjka vitamina B12, ali simptome je nekad lako zamijeniti za neko drugo stanje

17843 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rijetko će neko pomisliti da simptomi poput vrtoglavice ili depresije imaju veze s manjkom vitamina, ali upravo to može biti slučaj kada je u pitanju vitamin B12.

Bez dovoljno vitamina B12, naš organizam pati, a gubitak energije je primjetan. Budući da igra ključnu ulogu u pretvaranju ugljenih hidrata, proteina i masti u energiju, potrebno je imati adekvatan nivo vitamina B12 kako bi iskoristili svu energiju iz hrane.

Kako se nalazi u dostupnim proizvodima, nedostatak ovog vitamina nije česta pojava, ali postoje ugrožene grupe, poput vegetarijanaca, vegana i onih koji pate od anemije.

Vitamin B12, koji se još naziva kobalamin, topiv je u vodi i ima ga u namirnicama kao što su riba, meso, živina, jaja, mlijeko i mlječni proizvodi. Njegova ključna uloga je da nas štiti od anemije, glavnog krivca za osjećaj umora i malaksalosti, odnosno da obezbijedi tijelu dovoljno crvenih krvnih zrnaca koja će uspješno prenositi kiseonik po cijelom tijelu. Stručnjaci zato savjetuju da se redovno provjerava nivo ovog vitamina u organizmu, posebno ako imate problema s probavom, starite ili konzumirate alkohol, piše Ordinacija.

Evo koji će simptomi otkriti manjak vitamina B12 u organizmu:

Vrtoglavica

Ako često gubite ravnotežu i vrtoglavica se jednako često javlja, trebalo bi da posjetite ljekara. Vrtoglavica je često simptom niskog krvnog pritiska, što je česta posljedica manjka ovog vitamina.

Problemi s vidom

Budite oprezni ako se javi ovaj simptom jer može biti i posljedica manjka vitamina B12. Upravo taj esencijalni vitamin služi za pravilno funkcioniranje živaca, a nedostatak može oštetiti očni živac koji prenosi informacije i signale od oka do mozga.

Problemi s pamćenjem

Nikada ne zanemarujte tu promjenu jer može upućivati na probleme koji zahtijevaju pregled ljekara. Isto tako manjak vitamina B12 može rezultirati blagim oblikom demencije, što nikako nije mali problem.

Depresija

Iako nije potpuno jasno kako vitamin B12 utiče na razvoj tako kompleksne bolesti kao što je depresija, neke studije kažu kako se kod pacijenata primjećuje manjak vitamina B12 u organizmu. Iz tog razloga, terapeuti često propisuju 1mg ovog vitamina pacijentima s depresijom.

Proliv i nadutost

Zbogi nedovoljne apsorpcije ovog vitamina, ćelije u probavnom sistemu ne mogu da prime dovoljnu količinu kiseonika, što može voditi do problema kao što su proliv, nadutost, zatvor, gubitak apetita ili kilograma.

Slabost u mišićima

Slabost u mišićima je jasan simptom manjka vitamina B12 jer ni oni neće dobiti dovoljno kiseonika kako bi mogli da ispune sve dnevne aktivnosti.

Kako otkriti da vam nedostaje vitamina B12?

Najjednostavniji način da provjerite nedostaje li u vašem organizmu vitamina B12 je putem nalaza krvi.