Ove namirnice jedite što češće: Odlične su za zdravlje srca

Oni koji konzumiraju namirnice sa visokim nivoom kalijuma imaju oko 13 odsto manje šanse da će doživjeti infarkt ili moždani udar

26454 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nije tajna da su određene namirnice bolje za zdravlje srca od ostalih, ali novije studije otkrivaju da su namirnice bogate kalijumom, poput ribe i banana, jako dobre za zdravlje srca, posebno kod žena. Rezultati studije koji su objavljeni u magazinu European Heart Journal, navode da su takve namirnice povezane s nižim krvnim tlakom, posebno onih koji unose dosta soli.

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u svijetu, a rizični faktori za razvoj tih bolesti su i visok krvni pritisak, holesterol, loše životne navike i istorija bolesti u porodici. Neke od ovih faktora možete da kontrolišete i napravite promjene kako biste spriječili razvoj bolesti.

"Dobro je poznato da je visok udio soli u ishrani je povezan s povišenim krvnim pritiskom i povećanim rizikom od infarkta i moždanog udara", navodi profesor, dr. Liffert Vogt s medicinskog fakulteta u Amsterdamu i dodaje da su savjeti stručnjaka da se smanji unos soli, ali danas je to teško postići zbog sve prisutnije procesuirane hrane, prenosi Ordinacija.

Kalijum pomaže da se tijelo riješi viška soli u urinu, a u pomenutoj studiji je povezan s puno dobrobiti za zdravlje. Učesnici studije, njih 25.000 starih između 40 i 79 godina odgovarali su na pitanja o životnim navikama. Izmjeren im je krvni pritisak i analiziran urin kako bi se procijenio unos natrijuma i kalijuma. Naknadno je analizirana veza između unosa kalijuma i krvnog pritiska, pa su kod žena otkrili da se krvni pritisak sniio kad je povećan unos kalijuma. Autori su naveli kako je ta vea otkrivena samo kod žena koje unose više natrijuma dok se nije pokazala kod muškaraca.

Ispitanici su praćeni 19 godina i tako je otkriveno da je njih 55 odsto hospitalizovano zbog kardiovaskularnih bolesti, a kada su pratili veu između unosa kalijuma i kardiovaskularnih problema, otkrili su da oni koji konzumiraju najveće nivoe kalijuma imaju oko 13 odsto manje šanse da će doživjeti infarkt ili moždani udar.

"Rezultati ukazuju da kalijum može prevenirati bolesti srca, ali žene će od njega imati više koristi nego muškarci. Veza između unosa kalijuma i kardiovaskularnih bolesti je jednaka bez obzira na unos soli što može značiti da kalijum na više načina štiti zdravlje srca", navodi prof. Vogt.

Koliko kalijuma je potrebno unositi u organizam?

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, odrasla osoba bi trebala da unosit oko 3.5 grama kalijuma dnevno i manje od 3 grama natrijuma. Namirnice koje sadrže najviše kalijuma su: banana, orašasti plodovi, pasulj, grašak, mlječni proizvodi i riba.

Zašto je sve važan unos kalijuma?

Kalijum je među najvažnijim elektrolitima, neophodan je za normalan rad kardiovaskularnog sistema i bubrega, prenos nervnih impulsa, čvrstinu kostiju i zuba, rad mišića, ravnotežu vode, metabolizam ugljenih hidrata i bjelančevina... Manjak kalijuma u organizmu može da izazove bol i grčeve u mišićima, slabost, vrtoglavicu, zatvor i nepravilan rad srca.

Bonus video: