Zašto neki mladeži svrbe?

Poseban oblik mladeža koji može svrbjeti je Majersonov mladež

26353 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Koža kao veliki organ vrlo često ima različite senzacije koje mogu biti vezane na veću površinu kože ili na određene djelove tijela. Svrbež kože česta je pojava uz različite kožne bolesti, ali ponekad može biti i prisutan samo na pojedinom mladežu…

Ova je pojava vrlo često razlog dolaska dermatologu kako bi se pregledom utvrdilo zašto mladež svrbi, da li se mijenja, da li je dobar ili ne. U samom otkrivanju promjena u mladežu pomaže i pravilo ABCDE koje kaže da svaki madež koji je asimetričan, mijenja boju, oblik, ivice, raste, uzdiže se, krvari zahtijeva pregled kod ljekara, a vrlo često peckanje ili osjećaj svrbeža u mladežu ljude alarmira da zakažu pregled.

Kod svakog pregleda vrlo je važno pregledati sve mladeže na tijelu kako bi se moglo utvrditi kakvi su, da li su neki promijenjeni i razlikuju se od većine i posebno obratiti pažnju na mladež koji pacijentu smeta ili ga svrbi.

Mladeži koji svrbe često su fibromatozni mladeži iznad nivoa kože, lagano ispupčeni i vrlo često na djelovima tijela gdje se povređuju odjećom (ramena, leđa) na vratu (košulje tvrdih kragni, nakit), području struka, ispod dojki ili ispod kose. Osobe koje se pojačano znoje i koje se bave intenzivno sportom češće navode da ih mladeži peckaju i svrbe. Vrlo često su to mladeži kafene boje ili boje kože- koji zbog stalnog grebanja mijenjaju boju u crvenu ili mogu početi da krvare usljed grebanja, što može dovesti do posljedične infekcije kože.

Kako prepoznati simptome?

Od posebnog oblika mladeža koji može svrbjeti je Majersonov mladež. Ovaj oblik mladeža prvi put je opisan 1971. godine kao dobroćudni mladež koji je okružen okolnom crvenom i ljuskavom kožom. Zastupljeniji je kod mlađih osoba muškog pola. Crvenilo, ljuskanje primjećuje se poput ogrlice oko dobroćudnog mladeža, a zašto nastaje do sada nije poznato. Crvenilo i osjećaj peckanja mogu trajati sedmicama ili mjesecima i ponekad i spontano proći, a ako crvenilo ne prolazi uvijek je potreban dermatoskopski pregled tog mladeža kako bi se moglo utvrditi da li se radi o Mayersonovom mladežu, iritiranom mladežu ili melanomu. Nakon dermatoskopskog pregleda odlučuje se da li je mladež potrebno hirurški ukloniti i poslati na patološku analizu.

Mladež koji se mijenja prema melanomu može ponekad davati osjećaj peckanja ili neke nelagode, ali vrlo često se već kod nastalog melanoma ne mora ništa osjećati na samoj promjeni, pa je ipak važno kod bilo kakve promjene na mladežu zahtijevati dermatološko mišljenje.

Ponekad se mladež može nalaziti na površini kože koja svrbi iz sasvim drugih razloga i svrbež nije uopće povezan s njim. Kod problema s kičmom kada su oštećeni maleni živci koji ulaze u kožu može svrbjeti dio kože leđa ili vrata što zahtijeva stalno grebanje kože- pa pacijenti često traže pomoć kod dermatologa jer misle da imaju neku kožnu bolest ili ako se na tom dijelu kože nalazi mladež pa ih koža zbog toga svrbi. Tada se vrlo često opaža smeđe promijenjena i oštećena koža dijela leđakao posljedica učestalog grebanja.

Oprez nije na odmet

Kod osoba koje imaju vrlo suvu kožu ili boluju od atopijskog dermatitisa i skloni su alergijama, suvoći i svrbežu kože,vrlo često uslijed grebanja kože povrijede i mladež. Time se mladež može promijeniti jer stalna povreda mijenja njegovu površinu i boju, pa je potreban dermatoskopski pregled kako bi se utvrdilo da li se mladež mijenja ili ne.

Svaki osjećaj peckanja ili svrbeža madeža ne bi se smio zanemariti ili ignorisati već se obratiti dermatologu koji će dermatoskopski pregledati mladež i utvrditi o čemu se radi jer zaista raspon problema može biti od dobroćudne promjene koja je povrijeđena i iritirana- pa sve do melanoma.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 16. februara u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: