Napravite sami lijek za jetru: Da li surutka i jabukovo sirće zaista pomažu

Jeste li skoro provjeravali u kakvom vam je stanju jetra? Znate li šta joj smeta i da li možda baš to radite svakodnevno? Pogledajte na koji način sami možete napraviti napitke koji će pomoći vašoj jetri

21352 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da je jetra jedan od najmoćnijih organa u našem tijelu govori to da služi eliminaciji svih toksičnih supstanci iz našeg tijela. Pored toga, jetra ima ulogu da naš organizam zaštiti i od infekcija, ali i da pomogne u varenju hrane. Ako znamo kakve dobrobiti ovaj organ čini za naše tijelo, neophodno je da mu povremeno pomognemo da se oporavi.

Na pitanje o tome kako možemo opteretiti jetru, šta sve može da napravi masnu jetru, da je optereti i da spriječi njen dobar rad, Hristina Milošević, magistarka farmacije, rekla je da postoji ogroman broj stvari koje mogu da remetei rad naše jetre: „Pored alkohola, to je prvenstveno masna hrana bogata zasićenim masnim kiselinama, a i mnogi ljekovi su hepatoksični i negativno djeluju na jetru.“

Miloševićeva se osvrnula i na rezultate istraživanja koji su nesumnjivo pokazali da mnogi ljekovi koje svakodnevno koristimo utiču na bolesti jetre.

„Rađeno je jedno istraživanje, ono je trajalo deset godina i obuhvatilo je sve pacijente koji su koristili ljekove koji potencijalno mogu biti hepatoksični. Istraživanjem je pokazano da paracetamol dokazano šteti jetri. Zatim, valproinska kiselina, pored toga ibuprofen može ometati rad jetre, neki ljekovi iz grupe citostatika, zatim simvastatin koji se koristi za regulisanje masnoće“, rekla je Miloševićeva, a zatim je ukazala i na ljekove koje žene često koriste zbog mnogih zdravstvenih problema:

„Tu su oralni kontraceptivi i jedan lijek – progesteron, hormonski preparat koji najčešće žene koriste za održavanje trudnoće. Međutim, ono što je dokazano je da ukoliko se koriste tokom drugog i trećeg trimestra trudnoće, taj lijek može izazvati hepatocelularne poremećaje ili žuticu koja se javlja u trudnoći, a kasnije prenosi na bebu.“

Koja hrana prija jetri

Miloševićeva navodi da su namirnice koje su dobre za zdravlje jetre brokoli, spanać, blitva, kelj, zelena salata, praziluk. Kaže da je takođe bobičasto voće izuzetno i odlično za jetru, jer je puno antioksidanasa. Ističe da su i maline, borovnice, aronija i kupine odlične kao čistači jetre, kao i šargarepa i čičoka.

Komentarišući moguću ulogu surutke i domaćeg jabukovog sirćeta u čišćenju jetre, kaže: „Za surutku i domaće jabukovo sirće dokazano je da mogu da poboljšaju rad jetre.“

Objasnila je i kako je najbolje koristiti domaće sirće: „U čaši mlake vode se razmuti kašika domaćeg sirćeta i pije se ujutru, može i na prazan želudac. Jedino bi trebalo da to izbjegavaju osobe koje imaju gastritis i čir na dvanaestopalačnom crijevu.“

„Surutka je odlična stvar. Surutka se može koristiti ujutru, na prazan želudac, dozvoljeno je popiti dvije do tri čaše dnevno. Ali moram da naglasim bažnost promjene životnog stila - ništa neće da se desi ukoliko mi pijemo surutku, a nastavimo da jedemo hranu bogatu mastima“, napomenula je Miloševićeva i dodala da je bolji izbor kozja surutka.

Surutka poboljšava stanje naše jetre za samo dva mjeseca.

„Za jabukovo sirće važi nešto duže, jer se koriste manje količine jabukovog sirćeta. U istraživanju su utvrdili da je dovoljno pola godine za jabukovo sirće“, rekla je gošća RTS ordinacije.

Među čajevima koji daju najbolje i najbrže rezultate, i koji su bezbjedni, jeste i čaj od korijena maslačka. Jedino bi trudnice trebalo da ga izbjegavaju.

„Što se lincure tiče, nju ne bi trebalo da koriste osobe koje boluju od čira na želucu, dvanaestopalačnom crijevu, trudnice, dojilje i dheca mlađa od dvanaest godina“, zaključila je i dala recept za pravljenje mhešavine za bolji rad jetre. Sastojci su: tri organska limuna, pet stabljika celera, veza peršuna i šest šolja vode.

Svi sastojci se stave u blender i umute, a ukoliko ne možete pronaći organiski limun, onda bi trebalo oljuštiti koru.

„To je mhešavina koja se koristi tri dana, dva puta dnevno. Drži se u frižideru. Pola sata pruhe doručka i pola sata pruhe večere se koristi. Kada dodate šest čaša vode, dobijate količinu koja će trajati za šest upotreba, odnosno tri dana, dva puta dnevno“, objasnila je Miloševićeva kako se koristi mhešavina za bolji rad jetre.

Kada je riječ o tinkturi za čišćenje jetre, za nju su potrebne dvije kašike korijena đumbira isječenog na kockice, dvije kašike osušenog korijena maslačka, dva manja štapića cimeta i alkohol od 70 odsto – po potrebi.

Svi sastojci se stave u staklenu teglu i preliju alkoholom da ogrezne.

Pravo vreme za tinkturu je mart

„Za tinkturu je poželjno koristiti tamnu teglu ili teglu uviti u foliju. Tegla se ne smije pokrivati metalnim poklopcem, već se za to može koristiti gaza ili folija koju treba probušiti na nekoliko mjesta. Tinktura se čuva na tamnom mjestu i sobnoj temperaturi, između trideset i četrdeset dana. Nakon toga se tinktura cijedi i dozira se dvadeset kapi dnevno ujutru i uveče, pola sata prije ručka i pola sata nakon večere. To je doza za jednu godinu, ne bi trebalo više od toga koristiti“, rekla je magistarka farmacije Hristina Milošević. Tinkturu ne smiju da koriste deca i trudnice.

Bonus video: