Povratak u formu nakon gripa

Pored toga što je važno da se pravilno izliječite i ne odbolujete "na nogama", izuzetno je važan i period oparavka nakon gripa, odnosno narednih desetak dana

20621 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za potpuni oporavak posle gripa, važno je da vaš jelovnik desetak dana bude bogat proteinima, vitaminima i mineralnim solima, a siromašan mastima.

Količina varira, zavisno od pola, godina ili posla kojim se bavite. Kad se ima u vidu da u tom periodu valja povratiti snagu, količine ne bi smjele da budu suviše skromne.

Doručak - Posno mlijeko ili posni jogurt ili cijeđeni sok od pomorandže; 4-5 biskvita.

Prijepodnevna užina - Jedna voćka ili prirodni voćni sok.

Ručak - Tjestenine ili pirinač sa sosom od paradajza ili začinjeni maslinovim uljem i parmezanom. Bijelo pileće, ćureće, zečje ili teleće meso (po mogućnosti kuvano ili pečeno) ili pršuta bez masnih djelova. - Bareno ili sirovo povrće. - Hljeb.

Popodnevna užina - Jedna voćka ili prirodni (cijeđeni) voćni sok.

Večera - Pirinač ili nemasna supa sa rezancima, ili iz kocke, ili od povrća i mahunarki. - Bijela riba, pečena u rerni ili kuvana, začinjena maslinovim uljem, limunom, peršunom ili drugim aromatičnim travama. - Sir mocarela ili parmezan ili tvrdo ili meko kuvano jaje. - Sezonsko povrće, bareno ili sirovo, po želji. - Hljeb.

Najvažniji savjet - Ne izlazite dok imate temperaturu i čuvajte se narednih desetak dana.

Više o ovim i brojnim drugim temama važnim za zdravlje cijele porodice čitajte u novom broju dodatka Zdravlje koji vam besplatno poklanjamo u četvrtak 23. februara, uz novinu Vijesti.

Bonus video: