Najljepši od najljepših: Estetski hirurg dr Siniša Glumičić otkriva čije noseve njegovi pacijenti najviše žele

Prim. dr Siniša Glumičić će ordinirati u Specijalnoj bolnici Ars Medica 3. i 4. marta.

18795 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ars Medica
Foto: Ars Medica

Gotovo svaki potencijalni pacijent ili pacijentkinja koji dođu na razgovor o rinoplastici u svom telefonu ima makar nekoliko primjera željenog izgleda nosa. Nekada su te želje realne, a nekada su to čiste fantazije, kaže maksilofacijalni hirurg Siniša Glumičić, jedan od vodećih evropskih estetskih hirurga, koji ordinira u Specijalnoj bolnici Ars Medica.

Smješten je u središtu lica, presudan je za sklad njegovih proporcija i snažno utiče na ukupan izgled, a ako nam se ne sviđa može biti izvor snažnog nezadovoljstva. Govorimo, naravno, o nosu, a onda i o rinoplastici, jer je zanimanje za estetsku operaciju nosa u stalnom porastu.

Kako rinoplastika dobiva na brojkama, tako gubi na tajnovitosti, čemu sigurno pridonosi opšta "normalizacija" estetskih zahvata o kojima se sve više i sve otvorenije govori po medijima svih vrsta, čemu su doprinijela i različita priznanja poznatih osoba. Operacija nosa postaje srednja struja i pacijenti su sve bolje informisani, a mijenjaju se i izvori inspiracije – dok su ranije glavni uzori za "kopiranje" oblika nosa bili holivudski glumci i glumice, danas se nadahnuće traži i na drugim mjestima.

Ars Medica
foto: Ars Medica

"Gotovo svaki potencijalni pacijent ili pacijentkinja koji dođu na razgovor o rinoplastici u svom telefonu ima makar nekoliko primjera željenog izgleda nosa. Uvijek se među tim uzorima nađe poneki holivudski superstar, poput Breda Pita kad su muškarci u pitanju ili, Natali Portman što se pacijentkinja tiče. Odmah nakon glumačkih zvijezda slijede slike raznih instragramskih selebritija ili reality zvijezda, a tu su nezaobilazne sestre Kardašijan. Često nam pokazuju i fotografije nekih naših pacijenata koji su dopustili da ih se pokaže na Instagramu ili internetu", iz vlastitog iskustva govori prim. Siniša Glumičić, spec. maksilofacijalne hirurgije, koji će narednog mjeseca, 3. i 4. marta gostovati u Specijalnoj bolnici Ars Medica u Podgorici.

Ars Medica, Brad Pitt
foto: Matt Winkelmeyer/Getty Images

I kod nas je Instagram postao baza pronalaženja idealnih noseva i ne samo noseva, jer danas ondje svako uspijeva pronaći nekog svog favorita i djelić sebe u njoj ili njemu. I nadaju se da doktori mogu postići upravo takav rezultat, kaže hirurg i dodaje: "Nekada su to realni zahtjevi i zaista ima sličnosti između osobe i uzora, a nekad su to čiste fantazije i puste želje."

Želje domaćih pacijenata ne razlikuju se previše od onih pacijenata u Americi i drugim zemljama, pa je nos Natali Portman među traženijima i u ordinacijama američkih estetskih hirurga. Po objašnjenjima stručnjaka, to i nije iznenađenje, jer njezin je nos ženstven, ravan, simetričan, dobro definisan i jak, bez značajnijeg nagiba ili suženog vrha. Ima dobre proporcije, što znači da usmjerava pozornost na oči i osigurava ravnotežu između gornje (čelo, obrve, oči) i donje trećine lica (usta, čeljust, brada).

Ars Medica
foto: Getty Images

Uvijek se traži i nos kakav ima Kim Kardashian – pun, ali ne previše, blago raširenih nosnica, dobro definisan i bez "oštrina". I mlađe zvijezde postaju uzori, poput glumice Margot Robi čiji je nos definisan i dobro oblikovan i djeluje prirodno. Svi znaju da je supermodel Bela Hadid operisala nos i upravo takav nos mnogi priželjkuju. Bela se podvrgnula opširnoj rinoplastici čiji je rezultat "skijaška staza", odnosno glatka nosna grba i blago podignut vrh. Takav je nos savršen za nju, kažu stručnjaci, ali to ne znači da je savršen za svakog, jer smisao je rinoplastike unijeti opštuu ravnotežu na lice osobe, čime se nerijetko dobija i podmlađen izgled, a kako bi se sve to postiglo treba poštovati specifičnosti anatomije lica.

Ars Medica
foto: Prim dr Siniša Glumičić – Specijalna bolnica ars Medica

NE POSTOJI SAVRŠEN NOS

Dr Glumičić napominje i da je nemoguće definisati šta je savršen nos, a i nije moguće pokušavati nekome "prenijeti" nos s drugog lica, jer to vjerovatno neće dobro izgledati. Ipak je riječ o promjeni jedne od najistaknutijih crta izgleda i ključno je oblikovati nos kako bi odgovarao dimenzijama lica.

Hirurg pri operaciji nosa mora uzeti u obzir mnogo toga, kako bi se došlo do promjene kakvu pacijenti žele i kako ne bi došlo do neželjenih ishoda.

"Treba imati na umu koliko je koža debela, koliko su jake i kako su oblikovane nosne hrskavice, koliko su debele nosne kosti, koliki je razmak između nosa i usta... Brojni faktori igraju ulogu i da bi se sve to posložilo i kreirao novi i ljepši, a istovremeno prirodan oblik nosa koji odgovara licu, kirurg treba imati golemo iskustvo i velik osjećaj za estetiku lica", tumači prim. Glumičić.

U svakom slučaju, hirurgovu procjenu je li nešto izvedivo ili nije, kao i razumijevanje onoga što osoba želi postići, olakšaće fotografije koje pacijent donese. No, sve napredniji i raznovrsniji filtri za uređivanje fotografija raspiruju maštu nekih klijenata i mijenjaju njihov ukus i želje.

Ars Medica
foto: Ars Medica

FILTRI RASPIRUJU MAŠTU

"Upravo je nevjerojatno koliko su ti filtri moćni te do koje mjere mogu mijenjati oblik nosa i cijelog lica. Ono što se pomoću njih danas može učiniti, donedavno je bilo nezamislivo. Već opisi mogućnosti koje nude govore sami za sebe, možete birati, npr. ‘cute‘, ‘charm‘, ‘hollywood‘, ‘kiss‘, ‘glance‘, ‘silk‘... Naravno, kreiranje nove anatomske strukture nosa, prema predlošku takvih filtra ovisi o brojnim faktorima; u nekim slučajevima možemo gotovo učiniti čudo, a negdje smo limitirani anatomskim specifičnostima tkiva koje filtri jednostavno ne prepoznaju", pojašnjava dr Glumičić.

S druge strane, ljudi su danas informisani više nego ikada prije. Znaju puno o postupku, o postoperativnom oporavku, gledaju snimke operacija, čitaju iskustva drugih...

"To je zapravo jako dobro, jer ih već i prije prvog pregleda smješta u zonu realnih očekivanja. Rijetki su oni koji imaju čiste fantazije i žele nešto što je nemoguće postići. Na meni i mojim kolegama je da takvim pacijentima objasnimo realne mogućnosti estetske hirurgije i, ako ih to ne zadovoljava, bolje im je i ne raditi zahvat", stav je prim. Glumičića.

Prim. dr Siniša Glumičić će ordinirati u Specijalnoj bolnici Ars Medica 3. i 4. marta.

Zbog velikog interesovanja zakažite konsultacije na vijeme na broj telefona 020 227 224 ili putem mail-a poliklinika@arsmedica.me