Ne držite ih u kući: Lijepe, mirisne i opasne

Austalijska naučnica savjetuje da ne palimo mirisne svijeće jer bi mogle da zagade naše domove otrovnim hemikalijama

8337 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dr Svetlana Stevanović sa Univerziteta Deakin u Viktoriji rekla je za lokalni list „7 News“ da bi ljubitelji svijeća trebali da budu na oprezu.

„Svijeće i mirisi koje one ispuštaju povezani su sa emisijama isparivih organskih jedinjenja, ali i malih čestica koje ostaju u vazduhu. Procesom izgaranja oslobađaju se čestice koje idu direktno u naša pluća, a utvrđeno je da to uzrokuje niz različitih negativnih efekata na zdravlje“, objasnila je naučnica.

Skoro svi mirisni sastojci u svijećama su ispariva organska jedinjenja, zagađivači vazduha koji se nalaze u uobičajenim kućnim proizvodima kao što su boje, sredstva za poliranje nameštaja i tapete, piše N1.

Zdravstveni problemi koji proizlaze iz emisije ovih jedinjenja zavise od nivoa izloženosti i dužine vremena izloženosti. Ljudi mogu da osjete iritaciju očiju, nosa i grla, glavobolje, gubitak koordinacije, mučninu ili čak mogu da zadobiju oštećenje jetre, bubrega i centralnog nervnog sistema, prema Agenciji za zaštitu životne sredine.

Prethodna istraživanja umanjila su negativne efekte paljenja mirisnih svijeća na zdravlje. Studija iz 2014. objavljena u časopisu „Regulatory Toxicology and Pharmacology“ zaključila je da „u normalnim uslovima upotreba mirisnih svijeća ne predstavlja poznate zdravstvene rizike“.

Njemački naučnici, koje je finansiralo Evropsko udruženje za proizvodnju svijeća, još 2007. ispitali su glavne vrste voskova na toksične hemikalije. Pokazalo se da „emisije svijeća ne predstavljaju nikakav vidljivi rizik za ljudsko zdravlje ili kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru“.

Dr Stevanović je upozorila da svijeće i drugi mirisni proizvodi za dom mogu da izazovu alergijske reakcije ili glavobolju. Upozorila je da bi simptomi mogli da budu gori za one koji boluju od astme ili drugih respiratornih bolesti.

Ona procenjuje da je jedna trećina stanovništva osetljiva na mirisna jedinjenja, a zbog svoje prirode koja se stalno menja dok gore, sveće samo postaju otrovnije, naročito u zatvorenom prostoru.

„Iako se soja i pčelinji vosak smatraju bezbjednijim od proizvoda koji sadrže parafine, nazivanje proizvoda organskim ili prirodnim ne garantuje njegovu bezbijednost“, dodala je dr Stevanović i istakla da je ključno otvarati prozore i vrata, odnosno redovno provjetravati prostor.

Bonus video: