Da li je lakše ići na posao ili ostati kod kuće i brinuti o djeci i domaćinstvu?

Na društvenim mrežama rasplamsala se rasprava u kojoj jedni tvrde da je puno lakše ići na posao nego biti majka i domaćica, dok drugi kažu da je lakše ostati kući sa djecom nego raditi

11103 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U nekim porodicama nakon rođenja djece, jedan od roditelja odluči da ostane kod kuće s njima umjesto da plaća kućnu pomoćnicu ili koristi najbliže srodnike kao servis za čuvanje djece. To može biti teška odluka, pri čemu se u obzir uzimaju mnogi faktori.

Jedna majka, koja se zove Sarz, na TikToku je ispričala svoje mišljenje o tome u videu – i to je izazvalo veliku raspravu. Naime Sarz, iz Melburna u Australiji, je mama koja ponekad ostane kod kuće i brine za djecu, a ponekad ide na posao, piše Mirror.

"Želim da vam kažem nešto što zaposleni roditelj vjerovatno ne želi da roditelji koji ostaju kod kuće znaju. Ići na posao puno je lakše nego ostati kod kuće s djecom, a evo i zašto. Radnim danima kada moram da idem na posao, slušam muziku sama, popijem kafu, prošetam gradom. Odem na posao i vodim razgovore za odrasle s drugim ljudima, odnosno koristim druge djelove mog mozga koji se ne koriste kada sam kod kuće s djecom, a zatim ponovno idem prema kući slušajući muziku sama. Ali, onda mi nedostaju moja djeca i jedva čekam da ih vidim kada dođem kući, a i oni mene jedva čekaju", ispričala je.

Kada su u pitanju mame domaćice, Sarz kaže da je to zapravo puno teže jer vam mogu "proći dani bez normalnog ljudskog razgovora".

"Od trenutka kada ujutru otvorite oči do trenutka kad ih zatvorite uveče, morate da budete stopostotno uključeni u sve. To je stalni sukob, to je stalna potreba svih drugih, djeca viču na vas, vi vičete na djecu, i sve je u tome šta treba da uradite za nekog drugog", dodala je.

Sarz tvrdi i da "jedva imate vremena da razmišljate o bilo čemu drugom osim o onome šta treba da se uradi".

Roditelji s različitim mišljenjima odmah su se javili s komentarima, a neki su rekli da to potpuno zavisi od vrste posla i da je boravak kod kuće lakši.

"Ja sam majka domaćica i to je 100 puta lakše nego ići na posao. Naravno da ima izazova, ali to je za mene zapravo odmor", napisala je jedna korisnica.

"Ne slažem se. Možda je to zato što na poslu brinem o starijim osobama, ali lakše mi je da ostanem kod kuće sa svojom djecom nego da radim", dodala je druga korisnica.

Međutim, drugi su se složili da je boravak kod kuće s djecom zahtjevniji.

"Roditelju koji ostaje kod kuće s djecom treba više sna. Da, drugi roditelj možda da radi više fizičkih poslova, ali oni se naspavaju svake noći", komentarisala je jedna od korisnica.

"100% se slažem. Ja sam samohrana majka i tek sam se nedavno vratila svom poslu. Moja kći je s dadiljom dok ja radim i radni dani su mi mnogo opušteniji", bio je još jedan od komentara.

Bonus video: