Pazite: Ove namirnice nije dobro jesti u pogrešno vrijeme

Danas u prosjeku trošimo više kalorija nego što su to činili naši preci u prošlom vijeku, pokazala su istraživanja

9970 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako su ljudi sve svjesniji onoga što jedu, nije uvijek lako ispravno utvrditi sva pravila zdrave ishrane. Na primjer, jedenje jabuke u pogrešno vrijeme može stvoriti probleme sa crijevima, umjesto da poboljša probavu. Srećom, ta pravila nije teško slijediti, a magazin atvbl.rs je izdvojio nekoliko savjeta kako odabrati pravo vrijeme za jedenje omiljenih namirnica.

Banane

Iako se banane mogu činiti kao dobra opcija za početak jutra, ako ih jedete na prazan želudac, one mogu smanjiti nivo energije. U početku ćete vjerovatno osjetiti porast energije zahvaljujući visokom udjelu šećera, ali nakon nekoliko sati ćete se ponovo osjećati umorno i bićete gladni. Konzumiranje banana takođe može predstavljati prijetnju ljudima koji pate od sindroma iritabilnog crijeva jer uzrokuju proliv.

Ako niste spremni da se odreknete jedenja banana za doručak, kombinujte ih s nekom drugom hranom, po mogućnosti sa onom koja sadrži zdrave masti poput putera od kikirikija.

Kafa

Mnogim ljudima je šolja kafe nakon buđenja dio dnevne rutine, ali ona je zapravo beskorisna ako ju popijete toliko odmah nakon što se probudite. Istraživanja su pokazala da ispijanje kafe prije obroka poboljšava našu toleranciju na kofein. U prvom satu nakon buđenja, tijelo proizvodi kortizol i najvažnije je da ne ometate ovaj proces i vaše prirodne biološke ritmove.

Zato pričekajte malo i onda uživajte u svojoj šolji kafe. Ali imajte na umu da je bolje pridržavati se preporučenog dnevnog unosa kofeina i ne pijte kafu naveče kako biste spriječili nesanicu.

Pirinač

Koliko god da vam je drago da pojedete pirinač nakon dugog radnog dana, to možda nije najbolja opcija. Pirinač sadrži puno složenih ugljenih hidrata kojima je potrebno puno vremena za varenje. To je dobra stvar jer nas dugo drži punim energije, ali to takođe znači da pirinač spada u visokokalorična jela, što može potencijalno izazvati debljanje ako ga jedete noću.

Ručak je najbolje vrijeme za uključivanje pirinča u svoju ishranu. Vaš metabolizam funkcioniše brzo tokom ovih sati i biće mu lako da svari pirinač. Uz to, treba vam puno energije kako biste imali produktivan dan, a složeni ugljeni hidrati mogu pomoći.

Šećer

Bolje je držati se dalje od prerađenog šećera ako pokušavate da se pridržavate zdrave ishrane, ali ponekad je nemoguće odoljeti iskušenju. Ključna greška koju pravimo je jedenje slatkiša kao međuobrok. Na taj način se povećava nivo šećera u krvi, uzrokujući naglo povećanje, a zatim i nagli pad energije, što vas ostavlja umornim i nervoznim.

Ako se ne možete oduprijeti iskušenju, priuštite sebi dezert odmah nakon glavnog obroka. Na taj način se nivo šećera u krvi neće drastično povećati.

Mlijeko

Mnogima je navika već od djetinjstva da započnu dan čašom mlijeka, ali ova navika nije dobra za odrasle. Želucu je teško da svari mlijeko, pa ispijanje mlijeka ujutro i kombinovanje njega sa drugim namirnicama može da prouzrokuje žgaravicu i bolove u želucu. Veče je najbolje vrijeme za čašu toplog mlijeka jer pomaže u smirivanju tijela i pospješuje san.

Meso

Meso je sjajan izvor bjelančevina i vitamina B, ali može da preoptereti crijevni sistem. Zato je bolje izbjegavati biftek prije spavanja. Odabir nemasnog mesa i jedenje najmanje 3 sata prije spavanja zapravo je dobra opcija jer pruža sitost i ne sadrži prekomjernu količinu kalorija koje bi mogle prouzrokovati debljanje.

Možete jesti meso tokom dana kako biste dobili dovoljno proteina, ali budite oprezni sa tim šta jedete ujutro jer težak obrok poput ovog može biti težak za varenje.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su odličan izvor zdravih masti i kalorija, ali uživanje u njima u noćnim satima nije najbolja opcija. Zdravo je jesti ih, ali ako ih pojedete previše, možda nećete moći da lako zaspite. Orašaste plodove je najbolje jesti za doručak ili kao međuobrok kako biste održavali zdravlje srca, nivo holesterola, smršavili i ojačali vašu kožu i kosu.

Sir sa visokim postotkom masti

Topli sendvič sa sirom prije spavanja može biti jako primamljiv, ali bolje je držati se dalje od ovakvih jela. Sir sa visokim postotkom masti može biti težak za varenje, što znači da može da prouzrokuje nelagodu i poremeti san ako ga jedete naveče, prije spavanja. S druge strane, konzumiranje sira za doručak pruža tijelu prijeko potreban kalcijum koji podstiče rast mišića i zdravlje kostiju.

Agrumi

Počinjanje dana sa svježe iscijeđenom čašom soka od limuna se može činiti zdravim, ali nije. Agrumi su vrlo kisjeli pa uz ili nakon glavnog obroka povećavaju formiranje kiselina koje mogu uzrokovati neugodne probavne probleme poput žgaravice, osjećaja težine u želucu i usporavanje apsorpcije hranljivih sastojaka. Pričekajte malo nakon obroka kako biste uživali u voćnom soku.

Pasulj

Pasulj je bogat vlaknima pa konzumiranje u večernjim satima može da prouzrokuje nadimanje i smanji kvalitet sna kod nekih ljudi. Bolje je biti oprezan s ovom namirnicom. Pasulj je savršena hrana za ručak ili rano veče, tako će se svi korisni sastojci svariti, a manja je vjerovatnoća da ćete se osjećati naduto.

Jabuke

Jabuke su bogate vlaknima i sadrže prirodne kisjeline koje poboljšavaju varenje i rad debelog crijeva. No ako jabuke jedete naveče, kiseline iz njih mogu da se nakupe u želucu i prouzrokuju nelagode. Jedenje jabuke noću takođe može dovesti do prekomjernog stvaranja gasova i problema s probavom. To se događa zato što se probava noću usporava i treba mnogo više vremena da se bilo koja hrana svari.

Najbolje vrijeme za jedenje jabuka je jutro. Na ovaj način možete podstaknuti rad crijeva nakon dugog sna, što je naročito dobro ako ste tokom prethodnog dana kasno večerali ili pojeli previše nezdrave hrane.

Jogurt

Bolje je izbjegavati jogurt na prazan želudac ili prije bilo kojeg obroka. Jogurt sadrži mliječnu kiselinu koja može smanjiti kisjelost želuca i usporiti varenje dok jedete svoj glavni obrok.

Jogurt je najbolje piti 1 do 2 sata nakon glavnog obroka. Uzimanje male porcije jogurta prije odlaska u krevet je takođe dobra opcija jer će dati vašem tijelu proteina i doprinijeti razvoju mišića.

Bonus video: