Jede vam se slano, slatko, ljuto… Šta tijelo govori?

Ako imate potrebu za ugljenim hidratima, to znači da vam je opao nivo šećera u krvi

6252 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da li žudite za čokoladom, sočnom šniclom ili možda ljutom paprikom? Jaka potreba za određenom namirnicom može da bude način na koji vam tijelo šalje važnu poruku o vašem zdravlju, piše B92.

Čips

Potreba za slanim grickalicama je pokazatelj iscrpljenosti, posebno ako imate mnogo obaveza i stalno ste pod stresom. Tijelu su tada potrebni dodatni minerali koji se nalaze u prirodnoj soli, ali ne i u prerađenoj. Da biste utolili želju, jedite kokice bez soli i putera.

Jaka potreba za unošenjem soli se povezuje sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, kao što su dijabetes i visok krvni pritisak. Zato, ako vam se odjednom jedu slane grickalice, posjetite svog ljekara i uradite kontrolni pregled.

Čokolada

Naučnici vjeruju da alkaloidi koji se nalaze u čokoladi podižu nivo serotonina u mozgu i tako nam popravljaju raspoloženje. Takođe, čokolada sadrži B vitamine i magnezijum, koji kontrolišu stvaranje energije u organizmu.

Jedite crnu čokoladu, umjesto mlječne ili bijele. Najbolje bi bilo da ima najmanje 70% kakaoa, bogatog antioksidantima. Na taj način će grickanje čokolade biti korisno za vaše zdravlje. Ipak, budite umjereni. Ako preterujete s čokoladom dobićete višak kilograma i tako poništiti svu njenu korist za zdravlje.

Tjestenine

Ako imate potrebu za ugljenim hidratima, to znači da vam je opao nivo šećera u krvi (hipoglikemija). Kada je nivo glukoze u krvi previše nizak usljed velikog vremenskog razmaka između obroka, vaše tijelo ima potrebu za ugljenim hidratima, pa vam se jedu krompir, hljeb i tjestenina.

Da biste podigli nivo šećera, jedite dobre ugljene hidrate, a ne one prerađene koji će samo pogoršati situaciju. Ovas, voće, integralna tjestenina i braon pirinač su najbolji izbor.

Šnicla

Želja za crvenim mesom može da ukaže na to da su vašem tijelu potrebni proteini koji predstavljaju jedan od tri najvažnija hranljiva sastojka neophodna organizmu da bi bio zdrav. Ostala dva su ugljeni hidrati i masti. Zbog toga, otprilike 15% od ukupnog broja unijetih kalorija treba da čine proteini.

Jedite proteine dva puta dnevno (piletina, riba, jaja), a crveno meso u minimalnoj količini, jer se velike količine povezuju sa rakom debelog crijeva. Ako ne jedete meso, najbolja zamjena je soja, koja vam obezbjeđuje neophodne proteine.

Voda

Ako vam se odjednom desi da ne možete utoliti žeđ koliko god da vode popijete, ili je pijete mnogo više nego obično, može biti da se radi o simptomima dijabetesa, pogotovo ako u isto vreme počnete da jako često idete u toalet.

Simptomi dijabetesa tipa 1, kao što je neutoljiva žeđ, obično se brzo razvijaju, u periodu od nekoliko nedelja, a drugi simptomi su umor i gubitak težine. Ako se to desi, obavezno posjetite svog ljekara kako biste provjerili svoje zdravstveno stanje i saznali više informacija.

Keks i kolači

Želja za slatkišima je posljedica smanjenog nivoa serotonina. Slatkiši utiču na povećanje proizvodnje serotonina čime se popravlja raspoloženje, ali bolje raspoloženje isto tako mogu da podstaknu ćuretina i piletina.

Potreba organizma za šećerom je povezana i sa niskim nivoom minerala hroma koji je tijelu potreban za podizanje energije. Ishrana bogata proizvodima od cijelih žitarica, pasuljem i mesom, pomoći će vam da podignete nivo hroma u organizmu.

Hljeb

Ako jedva čekate da zagrizete hrskavu koricu hljeba ili kiflu, možda vam u organizmu nedostaje mineral selen koji je važan za imunitet, tiroidnu žlezdu i reprodukciju. On kao antioksidant sprječava oštećenje ćelija i tkiva.

Iako se ishrana s puno hleba ne preporučuje, ako za doručak ili ručak jedete integralni hljeb, unećete dovoljno selena u organizam. Kada želite da izbegnete hljeb, pojedite šaku brazilskog oraha. Tako ćete obezbijediti neophodne minerale i utoliti glad.

Ljuta hrana

Nedavna istraživanja u Engleskoj su pokazala da se kod ljudi koji jedu ljutu hranu povećava krvni pritisak i brzina otkucaja srca. Ljuta paprika i začini ubrzavaju cirkulaciju i podižu temperaturu tijela. Kada vam se jede ljuto, tijelo pokušava da vas rashladi tako što se znoji.

Ako imate pojačanu želju za ljutom hranom, to može da bude znak gripa ili prehlade. Ljuta paprika je bogata vitaminom C (sadrži sedam puta veću količinu od pomorandže) i olakšava tegobe kijavice i kašlja.

Bonus video: