Naučnici otkrili prednost trudnoće nakon 35. godine

Oni su otkrili da kasnija trudnoća ima pozitivan uticaj na mozak majke, odnosno da sprečava gubitak pamćenja kasnije u životu

3737 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iako se sve veći broj žena odlučuje za trudnoću u kasnijim godinama, još uvijek postoji određena stigma kada je riječ o trudnicama starijima od 35 godina.

Najnovije istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Journal of the American Geriatrics Society“, pokazalo je vrlo zanimljivo otkriće naučnika.

Oni su otkrili da kasnija trudnoća ima pozitivan uticaj na mozak majke, odnosno da sprečava gubitak pamćenja kasnije u životu, prenosi N1.

U istraživanju je učestvovalo 830 žena koje su bile u postmenopauzi, a naučnici su bilježili njihovo verbalno pamćenje, funkcionalne vještine i opšte spoznaje.

Takođe su proučavali godine u kojoj su žene dobile svoju prvu menstruaciju, kada su zatrudnjele, koliko su trudnoća do tada imale i još neke slične faktore kako bi došli do odgovora na pitanje kako je trudnoća, s obzirom na njihove godine, uticala na njihovo mentalno zdravlje, prenosi Index.hr.

Rezultati su pokazali da su žene koje su rodile nakon 35. godine imale bolje pamćenje, dok su majke koje su svoje prvo dijete dobile u ranijim godinama, između 15. i 24. godine, imale lošije zdravlje, kao i slabije funkcionalne vještine u svojim četrdesetim.

Bonus video: