Studija: Ćelije koštane srži pacijenata pomažu kod liječenja oštećenog srca

Liječenje nije izliječilo srčanu insuficijenciju pacijenata. Ali uprkos njihovoj teškoj bolesti na početku studije, svih 10 su još uvijek bili živi dvije godine kasnije

5490 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Oštećenje srca od srčanog udara može da bude reverzibilno liječenjem ćelijama dobijenih iz koštane srži pacijenta, ukazuje ispitivanje.

Istraživači su testirali tretman, „CardiAMP“ ćelijske terapije kompanije „BioCardia“, na 10 pacijenata sa teškom srčanom insuficijencijom nakon srčanog udara, prije ispitivanja na više od 300 pacijenata koje je u toku.

Kod svih 10 pacijenata oštećeni su segmenti zidova lijeve komore srca, što je ozbiljno narušilo njegovu sposobnost da pumpa krv u tijelo, prenosi N1.

Na početku ispitivanja, samo 13 odsto segmenata zida lijeve komore se normalno skupljalo, rekli su istraživači.

Godinu dana nakon tretmana, 25 odsto prethodno oštećenih segmenata se normalno stezalo, objavili su istraživači na godišnjem sastanku Američkog koledža za kardiologiju, prenosi Rojters.

Među segmentima koji su bili potpuno nefunkcionalni, 30 odsto je bilo barem djelimično funkcionalno dvije godine kasnije, „što ukazuje na preokret oštećenja srčanog tkiva“, rekli su istraživači.

Liječenje nije izliječilo srčanu insuficijenciju pacijenata. Ali uprkos njihovoj teškoj bolesti na početku studije, svih 10 su još uvijek bili živi dvije godine kasnije.

„Izuzetno je da se koristi od poboljšane funkcije srca i dalje primećuju dvije godine nakon jednog tretmana autolognom „CardiAMP“ ćelijskom terapijom“, rekao je vođa studije dr Piter Džonston sa Univerziteta Džon Hopkins u saopštenju.

Bonus video: