Studija: Jaka je veza između lošeg sna i simptoma depresije

Loš san i te kako može doprinijeti razvoju depresije

4829 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Depresija je bolest koju karakterizuju poremećaji raspoloženja kao što su dugotrajna tuga, nesposobnost uživanja u stvarima koje su vam ranije prijale ili aktivnostima i duševni bol. Ona utiče na obavljanje najjednostavnijih svakodnevnih zadataka, i ponekad ima razorne posljedice na odnose sa porodicom i prijateljima, kao i na posao.

Postoje brojne stvari koje mogu biti simptomi depresije, no često stručnjaci previde fizičke simptome i fokusiraju se na emocionalne, bez razmatranja kako način života može da utiče na dati problem. Na primjer, loš san i te kako može doprinijeti razvoju depresije, piše živim.hr.

Kako su povezani san i mentalno zdravlje?

Nacionalna fondacija za spavanje svake godine objavljuje anketu, a ove godine fokus je bio na mentalnom zdravlju i njegovoj povezanosti sa snom. Kako bi istražili vezu između to dvoje, istraživači su ispitali nešto više od 1000 odraslih Amerikanaca. Pitanja u anketi su se odnosila na trajanje i kvalitet sna, kao i na simptome depresije. Otkriveno je da više od 90 posto ispitanika koji su se pridržavali dobre higijene spavanja nije imalo simptome depresije.

Međutim, isto se nije moglo reći za one koji nisu spavali kvalitetno. Prema ovoj anketi, 65 posto odraslih osoba koje nisu bile zadovoljne svojim snom, imale su više simptoma depresije. Osobe koje su prijavile poteškoće sa spavanjem, kao što je nesanica ili često buđenje u toku noći su takođe su imali više simptoma depresije od onih bez poteškoća sa spavanjem.

"Rekao bih da nikada nije bilo važnije razmišljati o snažnoj povezanosti našeg sna i mentalnog zdravlja", rekao je Joseph Dzierzewski, potpredsjednik za istraživanje i naučna pitanja iz Nacionalne fondacije za spavanje. On ističe da dobra higijena spavanja može utjecati na više od samog sna.

Kako možete da iskoristite ove informacije?

Bez obzira na to imate li simptome depresije ili samo loše spavate u posljednje vrijeme, ovo istraživanje je snažan argument za poboljšanje kvaliteta sna radi vašeg mentalnog zdravlja.

Kako izgleda dobra higijena spavanja? Ona počinje odlaskom u krevet i buđenjem u isto vrijeme svaki dan, kao i omogućavanjem dovoljno sati sna kako biste se osjećali odmorno. Takođe, kad se probudite, obezbijedite sebi prirodan izvor svjetlosti kako biste stimulisali cirkadijalni ritam vašeg tijela. Dok se opuštate u večernjim satima, prigušite svijetla i izbjegavajte plavo svijetlo, koje najčešće emituju televizor, mobilni telefoni i ostali ekrani.

Pored toga, trebali biste da se klonite stvari poput kofeina i alkohola u kasnim poslijepodnevnim satima, velikih obroka prije spavanja, pa čak i rigoroznih večernjih vježbi, jer sve to može uticati na to koliko ćete lako zaspati i kako ćete spavati.

Koliko kome treba sati sna?

Bez obzira na individualne potrebe, nauka je otkrila koliko kojoj starosnoj grupi treba sna:

  • Starije osobe (iznad 65 godina) - 7 do 8 sati
  • Odrasli (26-64 godine) - 7 do 9 sati
  • Mlađi odrasli (18-25 godina) - 7 do 9 sati
  • Tinejdžeri (14-17 godina) - 8 do 10 sati
  • Djeca (6-13 godina) - 9 do 11 sati
  • Predškolci (3-5 godina) - 10 do 13 sati
  • Mala djeca (1-2 godine) - 11 do 14 sati
  • Bebe (4-11 mjeseci) - 12 do 15 sati
  • Novorođenčad (0-3 mjeseca) - 14 do 17 sati

Bonus video: