Ukus koji mnogi vole: Znate li koje su dobrobiti susama za zdravlje

Sjeme susama je jedna od najstarijih namirnica koju čovjek koristi, ali mnogima nije poznat blagotvorni uticaj susama za zdravlje

9386 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Visoko cijenjene u istočnim, mediteranskim i afričkim kulturama, sjemenke susama se hiljadama godina koriste za aromatizovanje hrane, obezbeđivanje esencijalnih masti i poboljšanje zdravlja kože. Susam ima jedan od najvećih sadržaja ulja u odnosu na sjeme drugih biljaka, a pritom ima bogat i prijatan ukus, pa ne čudi što je omiljeni sastojak jela u kuhinjama širom svijeta. Sjemenke susama vrlo su aromatične i izvrstan su izvor dobrih masnoća, minerala i vitamina i posebno kalcijuma.

Zapravo, one su saveznici zdravlja kostiju i podstiču zdravlje kardiovaskularnog sistema. Sjeme susama nije samo izvrstan izvor vlakana koja održavaju probavni sistem i srce zdravim, već je i prepuno esencijalnih vitamina i minerala i odličan je za cjelokupno zdravlje.

Minerali poput kalcijuma, bakra i magnezijuma u sjemenkama susama održavaju vaš imunološki i nervni sistem, jačaju kosti i smanjuju upale.

Osim toga, visoka koncentracija nezasićenih masnih kiselina koje sadrži susam pomaže u snižavanju holesterola. To može da pomogne i spriječi bolesti srca i moždane udare.

Zdravstvene prednosti susama

Sjeme susama ima visoku hranjivu vrednost i nudi višestruke zdravstvene prednosti koje su povezane sa prevencijom bolesti i poboljšanjem postojećih zdravstvenih stanja, uključujući visoki nivo holesterola, osteoporozu, povišeni krvni pritisak i artritis.

Dobar izvor vlakana

Bez obzira na to da li je ljuska uklonjena ili je ostala netaknuta, sjeme susama dobar je izvor dijetalnih vlakana. Ali neoljušteno sjeme susama je bolji izvor vlakana zdravih za srce.

Ljudi koji jedu veće količine vlakana imaju 15 do 30 odsto manju vjerovatnoće da će prerano umrijeti zbog bilo kog uzroka ili zbog srčanih bolesti u odnosu na one koji jedu premalo vlakana, piše u metaanalizi koja je proučavala istraživanja sakupljana gotovo 40 godina, objavljena u časopisu „The Lancet“.

Konzumacija hrane bogate vlaknima bila je povezana sa 16 do 24 odsto manjom šansom za srčanu bolest, moždani udar, dijabetes tipa 2 i karcinom debelog crijeva.

Sadrži veliku količinu bakra i kalcijuma

Ova su dva neophodna, hranjiva sastojka koja se nalaze u sjemenu susama. Vašem tijelu je potreban bakar za obavljanje važnih funkcija, uključujući stvaranje energije, vezivnog tkiva i krvnih sudova, prema Nacionalnom institutu za zdravlje.

Bakar takođe pomaže u održavanju vašeg imunološkog i nervnog sistema. Takođe, kalcijum je važan za jake kosti i zdravlje vašeg srca, mišića i nerava, smatraju stručnjaci sa klinike Mejo. Neka istraživanja takođe ukazuju na to da kalcijum, sa vitaminom D, može da zaštititi od karcinoma, dijabetesa i povišenog krvnog pritiska, ali potrebno je više studija da bi se to dokazalo.

Ako ishranom ne unosite dovoljno kalcijuma, to bi moglo da dovede do smanjenja koštane mase – faktora rizika za osteoporozu.

Sjeme susama sadrži zdrave biljne lignane

Sjeme susama je izvrstan izvor antioksidansa i polifenola, uključujući lignane. Lignani mogu da smanje upalu i rizik od srčanih bolesti i određenih karcinoma poput karcinoma dojke i debelog crijeva.

Lignani imaju suptilni efekat sličan estrogenu, pa takođe mogu da pomognu kod simptoma povezanih sa menopauzom.

Sjemenke susama takođe sadrže fitoestrogene, odnosno biljne materije koje imaju strukturu sličnu estrogenu. Budući da se tokom menopauze nivo estrogena smanjuje, sjemenke susama u menopauzi mogu pomoći u smanjenju simptoma menopauze, kao što su talasi vrućine.

Susam je bogat zdravim mastima

Nezasićene masti smatraju se zdravim mastima koje mogu da smanje upalu, poboljšaju nivo holesterola u krvi i održe stabilan srčani ritam, smatraju na „Harvard T.H. Chan School of Public Health“.

Uglavnom ih ima u biljnoj hrani. Sjeme susama sadrži čak i malo omega-3 masti, vrstu polinezasićenih masnoća koje tijelo ne može samo da proizvodi. Omega-3 povezan je sa manjim rizikom od prerane smrti kod starijih osoba, navodi Live Strong.

Istraživanja pokazuju da je vrsta masnoće koju jedete važnija od ukupnog unosa masti, prema članku objavljenom u stručnom časopisu BMJ.

Na primjer, konzumiranje hrane s visokim udijelom nezasićenih masti, poput sjemena susama, umjesto zasićenih masnoća može da pomogne u smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara, smatraju stručnjaci sa klinike Mejo.

Koje su glavne dobrobiti od sjemenki susama?

  • bogate su mikronutrijentima, poput vitamina B, kalcijuma, gvožđa i bakra
  • poboljšavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi
  • poboljšava se nivo krvnog pritiska
  • podstiču bolju kontrolu šećera u krvi
  • bogate su kalcijumom i dobre za zdravlje kostiju, zato mogu biti korisne za prevenciju osteoporoze
  • protivupalna svojstva
  • bogate su antioksidansima
  • podržavaju imunološki sistem

Ne postoje posebna stanja u kojima bi bilo bolje izbjegavati sjemenke susama, osim u slučaju da patite od alergije ili gastrointestinalnih smetnji.

Bonus video: