Ovako vas tijelo upozorava da nešto nije u redu sa vašim zdravljem

Nejasni ili generalizovani simptomi mogu biti prvi znaci ozbiljne bolesti

21147 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da li ste ikada osetili bol u leđima i pomislili na najgoru dijagnozu? Vjerovatno, ipak, samo osjećate bol u mišićima od lošeg dušeka… Ipak, u nekim slučajevima, nejasni ili generalizovani simptomi mogu biti prvi znaci ozbiljne bolesti ili stanja koje zahtijeva odlazak kod ljekara. Ovo mogu biti znakovi kojima tijelo pokušava da vam kaže da nešto nije u redu, piše eatthis.com.

1. Vrtoglavica

Možda ste samo naglo ustali ili zaboravili da pijete vodu - ali osjećaj da se oko vas soba vrti može biti i signal problema s mozgom, gastroenterološkim ssistemom ili stanjem koje utičetječe na na vid ili unutrašnje uho.

"Brojna medicinska stanja mogu voditi do vrtoglavice, poput anksioznosti ili anemije", kaže dr Sharat Honnatti, lijekarka iz Indije. Infekcija uha može izazvati vrtoglavicu, kao i visoki ili niski krvni pritisak. Dijabetes, problemi sa štitnjačom ili kardiovaskularni problemi takođe mogu biti uzrok.

2. Pretjerano znojenje

Ako ste u menopauzi znojenje je normalna pojava, gojaznost, previše aktivnosti, anksioznost pa čak i ljuta hrana mogu biti uzrok. Ali, ponekad pretjerano znojenje može biti znak problema sa štitnom žlijezdom ili srcem.

Profesor dermatologije sa Univerziteta George Washington, dr Adam Friedman navodi kako pretjerano znojenje može biti povezano s nekim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, određenih infekcija pa čak i raka. Uzrok mogu biti i lljekovi za povišen krvni pritisak, pa čak i antidepresivi.

3. Stalno vam je hladno

Ako taj osjećaj ne prolazi i kada dobro zagrijete prostoriju, može biti simptom brojnih problema sa zdravljem, poput hipotireoze, anemije, loše cirkulacije, pišu stručnjaci klinike Cleveland.

Hipotireoza je stanje kada štitnjača proizvodi manje hormona koji regulišu metabolizam i tjelesnu temperaturu. "To je dio termoregulacije u kojem se tijelo brine za normalnu tjelesnu temperaturu, pa tako kada spavate rad organizma će se usporiti kako bi uštedio energiju i tada se tijelo hladi"; objašnjava dr Janet Morgan, specijalistkinja interne medicine.

Nizak nivo šećera u krvi isto tako može biti odgovoran, smatra dr Eric Berg, kiropraktičar. Ako je u pitanju ovaj problem, pazite šta jedete. Dodaje da jedan od uzroka osjećaja da vam je stalno hladno može biti i manjak vitamina u organizmu.

4. Gubitak kilograma

Nagli i neočekivani gubitak kilograma često može biti znak nečeg ozbiljnog, a ne samo činjenice da ste preskočili nekoliko obroka. Kako objašnjavaju stručnjaci na klinici Cleveland, može biti riječ o karcinomu želuca, problemima sa štitnjačom, Crohnovoj bolesti, kardiovaskularnom stanju, Adisonovoj ili Parkinsonovoj bolesti. Tu popisu nije kraj, u pitanju može biti celijakija, bolesti desni, dijabetes, poremećaj u isehrani. Kako biste utvrdili u čemu je problem, najpametnije je posjetiti ljekara.

5. Mrlje na koži

Neobične mrlje ili izrasline na koži ne moraju, ali isto tako mogu biti, signal kancera kože. Ako su mrlje okrugle i ne mijenjaju svoj oblik, vjerojatno je sve u redu, ali ako mijenjaju oblik i nisu simetrične, pametno je potražiti mišljenje stručnjaka.