Drži vas budnim do sitnih sati: Zašto vas muči noćni kašalj?

Noćni kašalj može da bude prilično naporan, a ljekari na više načina pokušavaju da odgonetnu šta je njegov uzrok

6379 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Noćni kašalj je nešto sa čime se skoro svako može susresti u nekom trenutku, ali to ne umanjuje potrebu da saznamo zašto se pojavljuje i kako treba da reagujemo.

Dr Džonatan Parsons, pulmolog u Medicinskom centru Veksner na Univerzitetu u Ohaju, kaže da je kašalj zaštitni mehanizam koji služi za pročišćavanje disajnih puteva.

Nekoliko je načina na koji ljekari pokušavaju da odgonetnu šta je uzrok noćnog kašlja, a pulmolog sa klinike Klivlend dr Džozef Kabaza navodi da je najprije potrebno odgovoriti na pitanje da li je kašalj dio i dnevnih simptoma, prenosi citymagazin.rs.

Najčešći krivci za noćni kašalj su sljedeći:

Astma

Kod osoba sa astmom obično su upaljeni disajni putevi, što može da dovede do poteškoća sa disanjem, ali i do kašlja. Kašalj se najčešće pogoršava noću ili rano ujutru. Astmu može da prati stezanje u grudima, ali i otežano disanje.

Kako navode iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, dvije vrste ljekova mogu da liječe astmu: ljekovi za brzo ublažavanje simptoma i ljekovi koji se uzimaju svakodnevno da bi se napadi astme držali pod kontrolom.

Refluks kisjeline

Gastroezofagealna refluksna bolest ili GERB je posljedica vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak. Najčešći simptom je gorušica koja se osjeća poput žarenja ispod grudne kosti i u grlu.

Osim gorušice, tu se pojavljuje i neprijatno vraćanje želudačnog sadržaja u grlo, teško gutanje, promuklost i kašalj.

Ako kašljete samo noću, refluks kisjeline bi mogao da bude krivac za vaš kašalj, navodi dr Kabaza, budući da želudačna kisjelina može da se pojača kada noću legnete da spavate. „Klasični znak je kašalj koji počinje čim noću legnete u krevet“, dodaje dr Parsons.

Drugi simptomi mogu da uključuju bolove u grudima, poteškoće sa gutanjem i kratkoću daha.

GERB se liječi ljekovima, promjenama načina života ili operacijom. Osim toga, dr Kabaza savjetuje da posljednji obrok pojedete tri do četiri sata prije spavanja kako biste izbjegli kašalj tokom noći.

Hronično opstruktivna bolest pluća

Hronično opstruktivna bolest pluća (HOPB) uključuje hronični bronhitis i emfizem, navode stručnjaci sa Džons Hopkinsa. Dr Parsons objašnjava da osobe koje pate od ove bolesti mogu da imaju naporan kašalj uz koji se proizvodi puno sluzi.

Smatra se da je glavni uzrok HOPB-a pušenje cigareta.

Oni koji boluju od KOPB-a mogu da iskuse i neke druge simptome osim kašlja, poput kratkoće daha, otežanog disanja i stezanja u grudima.

Upala pluća

Upala pluća je infekcija koja se javlja u plućima, a može da izazove kašalj sa flegmom, temperaturom, groznicu, poteškoće sa disanjem i bol u grudima tokom kašljanja ili dubokog udisanja.

Postnazalno kapanje

Postnazalno kapanje, takođe poznato kao sindrom kašlja gornjih disajnih putava, jedan je od najčešćih uzroka hroničnog kašlja.

Prozrokuje ga sluz koja curi niz zadnji zid grla, najčešće zbog alergije ili prehlade, koja golica nervne završetke, izazivajući kašalj, rekao je dr Parsons.

Ukratko, noćni kašalj može da bude prilično naporan, a najčešće se javlja pri upali disajnih puteva, tokom curenja sluzi niz zid grla ili pri vraćanju želudačne kisjeline u jednjak.

Bez obzira na uzrok, važno je da se posavjetujete sa ljekarom kako biste utvrdili šta uzrokuje noćni kašalj.