Tehnike za prevazilaženje stresa

Najvažnije je pravilno disanje, fizička aktivnost i dovoljno sna

10329 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stres je neizbježan dio svakodnevice i može negativno uticati na fizičko i mentalno zdravlje pojedinca i doprinijeti da se osoba osjeća anksiozno.

Postoje tehnike koje pomažu osobi da se oslobodi stresa i osjeća smirenije, a među njima su pravilno disanje, fizička aktivnost i boravak u prirodi, uključujući šetnju ili jogu, meditacija, dovoljno sna...

Meditacija

Meditacija je jedan od najefikasnijih načina da smanjite stres, a fokus treba da bude na disanju i sadašnjem trenutku.

Jedna od tehnika meditacije je “fokusiranje na disanje”. Samo treba da mislite o disanju i pratite šta se dešava. Ako počnete da razmišljate o nečem drugom, fokus polako vratite na disanje.

Druga tehnika je “mantra meditacija”. Mislite na određenu riječ ili frazu, kao što je “mir” ili “sada”, pa to ponavljajte u sebi dok meditirate.

Treća i izuzetno moćna tehnika je joga nidra. Ova vrsta meditacije usmjerena je na potpuno opuštanje tijela i uma, a obično se izvodi u ležećem položaju i uključuje tehnike disanja, vizualizaciju i afirmacije.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost predstavlja jedan od najefikasnijih načina da se smanji nivo stresa i napetost. Preporučuje se lagana šetnja, brzi hod ili lagane vježbe. Kada se bavimo fizičkom aktivnošću, tijelo stvara endorfin, poboljšava se cirkulacija i opuštaju mišiću.

Hodanje je među najjednostavnijim fizičkim aktivnostima, a stručnjaci preporučuju jogu, koja obuhvata i tehnike disanja, vježbe fleksibilnosti i snage.

Pravilno disanje

Pravilno disanje je najjednostavniji način da se smanji nivo stresa. Savjetuje se tehnika “4-7-8”, koja podrazumijeva udisanje kroz nos četiri sekunde, zadržavanje daha sedam sekundi i izdisanje kroz usta osam sekundi. Tehnika se ponavlja nekoliko puta.

Druga tehnika je “dijafragmalno disanje”. To znači da se diše pomoću dijafragme (na stomak), a ne kroz grudni koš. Ova tehnika najbolje se izvodi u ležećem položaju. Stavite ruku na stomak, udahnite kroz nos polako i duboko, stomak treba da se podiže prije grudi. Izdahnite kroz usta i polako opustite stomak.

Promjena načina razmišljanja

Kada smo pod stresom, uglavnom se fokusiramo na sve negativno i tako se lošije i neuspješnije nosimo sa problemom. Međutim, ako situaciju sagledamo iz drugog ugla, možemo naći nova rješenja i osjećati se opuštenije.

Jedan od načina da promijenite perspektivu je “preoblikovanje”. Ta tehnika podrazumijeva da negativnu situaciju sagledate iz drugog ugla. Na primjer, umjesto da razmišljate o tome koliko je projekat težak, možete misliti na to koliko će biti koristan kada se završi.

U promjeni načina razmišljanja pomaže i tehnika “njegovanje zahvalnosti”. Savjet je da se svakodnevno zapisuje na čemu ste zahvalni, a dugoročna primjena ove tehnike pomaže osobi da se usredsredi na pozitivne stvari u životu, što doprinosi smanjenju i stresa i negativnih misli.

Promjena načina razmišljanja zahtijeva mnogo vremena i truda, ali uz praktikovanje drugih tehnika, kao što su pravilno disanje, fizička aktivnost, dovoljno sna, može doprinijeti smanjenju nivoa stresa i boljem rasploženju.

Kako prepoznati da ste pod stresom

Među simptomima koji pokazuju da je osoba pod stresom su:

  • ponašanja koja su pokrenuta prisustvom negativnih emocija i misli, poput pušenja, zloupotrebe ljekova i psihoaktivnih supstanci, prekomjerene upotrebe alkohola
  • povećan unos hrane, naročito slatkiša u vidu prejedanja ili izgladnjivanje;
  • pretjerano spavanje, povlačenje i osamljivanje
  • prokrastinacija – nedostatak inicijative i odlaganje da se urade poslovi koje je racionalnije uraditi odmah

Više o temama važnim za zdravlje cijele porodice čitajte u novom broju dodatka Zdravlje koji vam besplatno poklanjamo u četvrtak 30. marta, uz novinu Vijesti.

Bonus video: