Kako se liječi šuga?

Šuga se prenosi dužim direktnim kontaktom sa kožom oboljelog ili korišćenjem iste posteljine, odjeće ili donjeg rublja sa oboljelom osobom, što znači da svako može biti pod rizikom da oboli od ovog zaraznog oboljenja

12927 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šuga je zarazno oboljenje kože. Parazit koji izaziva šugu (šugarac) se nastanjuje u površinskom sloju kože bušeći hodnike u kojima polaže jaja.

Šuga se prenosi dužim direktnim kontaktom sa kožom oboljelog ili korišćenjem iste posteljine, odjeće ili donjeg rublja sa oboljelom osobom, što znači da svako može biti pod rizikom da oboli od ovog zaraznog oboljenja.

Najčešća tegoba je svrab, koji je najintezivniji noću.

Promjene na koži mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali se obično nalaze na rukama, ručnim zglobovima, laktovima, grudima, pazušnim jamama, u predjelu pojasa i prepona.

Osobe koje nikada ranije nisu imale šugu obično osjete tegobe četiri do šest nedjelja posle kontakta sa oboljelim. Osoba može prenijeti šugu od momenta kada se zarazi do završetka liječenja.

Stoga, zaraženi, bi trebalo da izbjegavaju direktan kontakt sa ostalim osobama, do ozdravljenja.

Lijek, koji propisuje ljekar, najčešće je u obliku kreme. Krema se nanosi na kožu i ostavlja da djeluje odgovarajuće vrijeme (u zavisnosti od preparata), a zatim spira, odnosno postupa se po upustvu ljekara.

Preparat spravlja farmaceut prema proskripciji ljekara. Najčešće su to preparati na bazi S (sumpora) u koncentraciji od 5 ili 10 odsto. Mogu biti u čvrstom (kreme, mast) ili tečnom (mlijeko) obliku.

Nakon izdavanja preparata, farmaceut još jednom objašnjava pacijentu način primjene kako bi bili sigurni da je sve razumio.

Preparati se izrađuju u apoteci koja posjeduje laboratoriju i u momentu kad pacijent dobije recept od izabranog ljekara.

Izabrani ljekar može prema svojoj procjeni i potrebi predložiti i neki drugi vid liječenja. Posteljina, odjeća i rublje se mora na adekvatan način tretirati (najbolje otkuvati). Odjeća ili druge stvari koje se ne mogu oprati treba skloniti u zatvorenu plastičnu kesu nedjelju dana.

Komplikacija - Moguća je bakterijska infekcija kože na mjestima češanja, što komplikuje i produžava liječenje.

Nakon izlječenja neophodno je kožu tretirati adekvatnim emolijentnim kremama, jer je izrazito suva, i podložna drugim infekcijama.

Autor je doktor farmacije

Apoteka “Kruševac”-Podgorica Montefarm

Više o temama važnim za zdravlje cijele porodice čitajte u novom broju dodatka Zdravlje koji vam besplatno poklanjamo u četvrtak 30. marta, uz novinu Vijesti.

Bonus video: