Mediteranska ishrana čuva srce

Istraživanje Univerziteta u Sidneju pokazalo da žene koje se pridržavaju pravila te ishrane smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti za 25 odsto

10263 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zdrava, mediteranska ishrana smanjuje rizik od srčanih bolesti i rane smrti kod žena.

To je pokazalo novo istraživanje tima sa Univerziteta u Sidneju, objavljeno u časopisu Heart, koji je proučavao podatke iz 16 studija sprovedenih između 2003. i 2021. godine. Studija otkriva da žene koje se pridržavaju pravila mediteranske ishrane imaju gotovo 25 odsto manje šanse za bolesti srca i ranu smrt.

Istraživanje je obuhvatilo više od 700.000 žena starijih od 18 godina, uglavnom iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evrope, a njihovo kardiovaskularno zdravlje praćeno je u prosjeku 12,5 godina, prenosi “Njujork post”.

Podaci iz studije pokazuju da je strogo pridržavanje mediteranske ishrane smanjilo rizik od kardiovaskularnih bolesti za 24 do 25 odsto, posebno za koronarnu bolest srca, a rizik od smrti, uslijed bilo kojeg uzroka, za 23 odsto.

US News & World Report proglasio je šest puta zaredom mediteransku ishranu za najbolju. Riječ je o ishrani koja podrazumijeva kvalitetne izvore, žitarice od cijelog zrna bogate hranljivim sastojcima, sa naglaskom na svježe voće i povrće, uz bjelančevine poput ribe i piletine I nezaobilazno maslinovo ulje, bogato antioksidansima.

Stručnjaci i dalje nemaju jasan odgovor zašto je mediteranska dijeta posebno korisna za žene, pa se očekuju dalja istraživanja u vezi sa polom.

mediteranska hrana
foto: Shutterstock

”Mehanizmi koji objašnjavaju polno specifičan učinak mediteranske prehrane na kardiovaskularne bolesti i smrt ostaju nejasni. Uzroci kardiovaskularnog rizika specifični za žene, uključujući preuranjenu menopauzu, preeklampsiju i gestacijski dijabetes, ili faktori rizika koji prevladavaju kod žena, kao što je sistemski lupus, mogu nezavisno povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti”, rekla je dr Sarah Zaman, autorka studije.

Bolest srca vodeći je uzrok smrti žena u SAD, prema CDC. Podaci pokazuju da su u 2020. godini bolesti srca bili uzrok svake pete smrti kod žena.

Dr Zaman kaže da je moguće da preventivne mjere, kao što je mediteranska ishrana, koja cilja na faktore rizika od upale i kardiovaskularnih bolesti, nameću različite učinke kod žena u poređenju sa muškarcima.

Ranija studija Univerziteta Harvard otkrila je da je mediteranska ishrana jedan od četiri uobičajena zdrava načina ishrane koji može pomoći u smanjenju rizika od rane smrti do 20 odsto.

Bonus video: