SZO razmatra: Ljekovi protiv gojaznosti po prvi put na listi esencijalnih?

Panel savjetnika Svjetske zdravstvene organizacije razmotriće nove zahtjeve za lijekove koji će biti uključeni sljedećeg mjeseca

13262 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljekovi protiv gojaznosti mogli bi po prvi put biti uključeni na "listu esencijalnih ljekova" Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koja se koristi za usmjeravanje odluka vlada o nabavkama u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, potvrdila je ova agencija Ujedinjenih nacija (UN) za Rojters.

Panel savjetnika Svjetske zdravstvene organizacije razmotrit će nove zahtjeve za ljekove koji će biti uključeni sljedećeg mjeseca, a ažurirana lista esencijalnih ljekova treba da bude objavljena u septembru.

Zahtjev za razmatranje dodavanja ljekova protiv gojaznosti podnijela su tri ljekara i istraživač iz Sjedinjenih Američkih Država. U njemu se navodi liraglutid, sastojak u lijeku za gojaznost Saxenda koji proizvodi farmaceutska kompanija Novo Nordisk, a koji će uskoro biti patentiran. Ovom inicijativom bi se omogućila proizvodnja generičkih verzija, prenosi N1 BIH.

Vijeće može odbiti zahtjev ili sačekati dodatne dokaze. Kako navodi Rojters, odluka SZO da uključi Saxendu na listu značila bi novi pristup ove zdravstvene agencije problemu globalne gojaznosti.

To bi takođe moglo utrti put za novi, efikasniji tretman iz Novo Nordisk-a pod nazivom Wegovy koji bi se mogao preporučiti zemljama sa niskim i srednjim prihodima u budućnosti.

Međutim, neki stručnjaci za javno zdravstvo upozoravaju na preširoko uvođenje takvih ljekova kao rješenja za složeno stanje koje još uvijek nije u potpunosti shvaćeno.

“Gojaznost je sve važniji zdravstveni problem u mnogim zemljama. Ljekovi za liječenje gojaznosti su samo jedan aspekt liječenja, naravno, a prevencija je takođe ključna”, rekao je portparol SZO.

SZO je naveo da će stručni panel razmotriti dokaze za liraglutid u narednim mjesecima. Takođe može tražiti širu procjenu drugih vrsta tretmana za mršavljenje u budućnosti.

Prema podacima ove agencije, preko 650 miliona odraslih ljudi širom svijeta je gojazno, što je više nego trostruko više nego 1975. godine, a otprilike još 1,3 milijarde ima prekomjernu težinu. Većina, njih 70%, živi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Bonus video: