Umor, vrtoglavica, visok pritisak? Možda vam nedostaje ovo

Kalijum ima mnogo zadataka u tijelu, uključujući brigu o kontrakciji mišića, regulisanje tečnosti i osiguravanje ravnoteže minerala

8759 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako ste svakodnevno umorni, ili vas muče grčevi u mišićima, možda vašem tijelu nedostaje kalijum. Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da vam nedostaje kalijum. Ako jedete mnogo hrane koju brzo pripremite iz kesice ili jela koje su unaprijed pripremljena i samo ih izvadite iz pakovanja i zagrijete, velika je vjerovatnoća da patite od nedostatka kalijuma.

Naravno, preporuka je da obavezno odete kod ljekara, koji će nakon testova reći da li je to zaista tako, piše Danas.rs.

Kalijum ima mnogo zadataka u tijelu, uključujući brigu o kontrakciji mišića, regulisanje tečnosti i osiguravanje ravnoteže minerala. Osim toga, brine se i o ublažavanju posljedica koje nastaju kad konzumirate previše soli. On štiti krvne sudove od oštećenja, zadebljanja i visokog krvnog pritiska.

Simptomi koji ukazuju na to da vam nedostaje kalijuma:

Umor

Kao što smo već utvrdili, tijelu je potrebno dovoljno kalijuma za normalno funkcionisanje. Da li ste bili prilično umorni u posljednje vrijeme, iako vodite računa o tome da dovoljno spavate i imate redovan ritam spavanja? To može biti posljedica nedostatka kalijuma.

Takođe, umor može biti uzrokovan stresom, lošom ishranom i nedostatkom sna, a sve su to problemi koji se mogu povezati sa niskim sadržajem kalijuma.

Grčevi u mišićima

Obično se javljaju kada ste fizički aktivni, ali to ne mora uvijek biti slučaj. Mogu da se jave i kad ne vježbate ili ne radite fizičke zadatke, što je vjerovatno znak upozorenja da morate da jedete više namirnica bogatih kalijumom.

Osjećaj slabosti i vrtoglavice

Vrtoglavica ne znači nužno da ste dehidrirani, može biti mnogo uzroka. Nivoi kalijuma u ​​tijelu se spuštaju i podižu tokom dana i mogu značajno da variraju. Zbog smanjenja kalijuma, otkucaji srca se usporavaju, pa može doći i do nesvjestice.

Situacija nikako nije normalna i u svakom slučaju vam je potrebna pomoć ljekara. Nipošto nemojte sami sebi postavljati dijagnozu.

Obratite pažnju i na osjećaj slabosti, čak i ako niste naporno radili tokom cijelog dana.

Visok krvni pritisak

Kao što je ranije pomenuto, bez dovoljno kalijuma, krvni sudovi se mogu suziti, što dovodi do visokog krvnog pritiska.

S obzirom na to da je nivo natrijuma takođe neuravnotežen kao rezultat smanjenja kalijuma, srce može da funkcioniše nepravilno – primijetićete lupanje i ubrzan rad srca. U tom slučaju, preduzmite neophodne mjere što je pre moguće.

Nadutost

Da li ste naduti čak i kada vam se čini da niste jeli neko vrijeme, ili vas sve što jedete čini nadutim? Možda je vaša hrana previše slana.

Vratili smo se natrijumu – tijelo ima problem pri regulaciji nivo natrijuma, tako da se javlja nadimanje kojem ne možete da utvrdite izvor.

Kako se boriti protiv nedostatka kalijuma?

Bogati izvori kalijuma su:

  • banana
  • slatki krompir
  • spanać i blitva
  • lubenica
  • bijeli i crni pasulj
  • krompir
  • repa
  • šipak
  • avokado
  • kokosova voda

Od ovih namirnica moći ćete da pripremite mnoga raznovrsna jela. One će vas snabdijeti ne samo kalijumom, već i drugim vitaminima i mineralima.