Pokazatelji da tijelu fali folna kisjelina: Bolovi, kratak dah…

Folna kiselina pomaže našem tijelu da proizvodi crvena krvna zrnca, a evo kako da prepoznamo da je nedovoljno unosimo

9129 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prema Institutu za medicinu u SAD-u, odrasli bi trebali da konzumiraju 400 mikrograma folne kisjeline dnevno. Ova supstanca, poznata kao folna kiselina ili vitamin B9, ključna je za naše zdravlje jer pomaže tijelu da proizvodi crvena krvna zrnca.

Poznato je da je folna kisjelina važna za zdravu trudnoću. Pokazalo se da određeni vitamini i minerali, uključujući folnu kiselinu, imaju pozitivan uticaj na zdravlje bebe koja se razvija tokom trudnoće. Deficit folne kisjeline može da utiče na nepravilno zatvaranje neuralne cevi ploda, koja predstavlja začetak nervnog sistema fetusa.

Ovo je, kako piše Gloria, spisak najčešćih znakova koji pokazuju da vašem tijelu treba više folne kisjeline.

Kognitivni problemi

Folna kiselina je izuzetno važna za vaš centralni nervni sistem. Ako vaše tijelo nema dovoljno ovog vitamina, možete imati problema sa koncentracijom i biti zaboravni i razdražljivi. Ako se ne liječi ispravno, nedostatak folne kiseline može da pveća rizik od razvoja ozbiljnih poremećaja kao što su demencija ili Alzheimerova bolest.

Bolovi u tijelu

U teškim slučajevima anemije prouzrokovane nedostatkom folne kisjeline, vaš mozak dobija manje kiseonika nego što bi trebalo, zbog čega možete imati glavobolju. Takođe, možete osjetiti i bol u drugim djelovima tijela, posebno u grudima i nogama.

Blijeda koža

Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, odgovoran je za transport kiseonika iz pluća u sva tkiva vašeg tijela. Kada vaše tijelo nema vitamina B9, nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca (i hemoglobina) kako bi vaši unutrašnji organi imali potrebnu količinu kiseonika. To može dovesti do osjećaja slabosti u mišićima, umora, ukočenosti u rukama i stopalima i blijede kože.

Nedostatak daha

Uz ovaj simptom, takođe možete da osetiti povećanu brzinu otkucaja srca i osećaj vrtoglavice ili čak nesvjesticu.

Probavni problemi

Gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja, bolova u stomaku i proliva nakon jela mogu biti prvi znak da vašem tijelu treba folna kisjeline. Osim toga, u teškim slučajevima, takođe možete da patite od anoreksije koja obično dovodi do značajnog gubitka težine.

Rane u ustima i oticanje jezika

Ti se simptomi obično pojavljuju kada je nedostatak folne kiseline zaista težak, pa ne biste trebali da ih zanemarite. Vaš jezik može izgledati natečeno, crveno ili sjajno, obično oko vrha i rubova na početku. Zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca, takođe možete da osjetite bol pri gutanju ili da patite od bolnog jezika i stomatitisa.

Neke od namirnica bogatih folatima su: jaja, mahunarke, agrumi, cvekla, lisnato povrće, brokoli, orašasti plodovi, goveđa džigerica, banane, žitarice

Bonus video: