Istraživanje: Uzdržavanje od marihuane može da vrati mušku plodnost

Otkrili su da THC negativno utiče na kvalitet i količinu sjemene tečnosti, veličinu testisa i nivoe muških reproduktivnih hormona, prenosi Rojters

14169 pregleda 183 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uzdržavanje od marihuane nekoliko mjeseci može djelimično da preokrene njene štetne efekte na plodnost muškaraca, pokazalo je istraživanje na majmunima.

Nalazi bi vjerovatno bili slični kod ljudi, rekli su istraživači u svom izvještaju objavljenom u Fertility and Sterility, prenosi N1.

Istraživači su davali THC, glavnu psihoaktivnu komponentu kanabisa, odraslim mužjacima majmuna svakog dana tokom sedam mjeseci. Otkrili su da THC negativno utiče na kvalitet i količinu sjemene tečnosti, veličinu testisa i nivoe muških reproduktivnih hormona, prenosi Rojters.

Kada su istraživači zadržali THC 20 nedelja, testisi životinja su se vratili na 73 odsto svoje prvobitne veličine, a nivo hormona i kvalitet sjemene tečnosti su takođe porasli, izjavili su oni.

"S obzirom na biološke sličnosti između ljudi i neljudskih primata, posebno sa proizvodnjom i razvojem sjemene tečnosti i endokrinih signala (kako hormoni poput testosterona govore drugim ćelijama u telu šta da rade), vjerujemo da će rezultati slični našoj studiji biti primjećeni kod muškaraca koji koriste kanabis", rekao je vođa studije dr Džejmi Lo sa Univerziteta zdravlja i nauke Oregon u Portlandu.

Kako legalizacija kanabisa postaje sve raširenija, istraživanje uticaja THC-a na reproduktivno zdravlje postaje sve važnije, rekao je dr Lo, dodajući da podaci mogu da pomognu u informisanju zdravstvenih radnika i onih parova koji rade na potomstvu.

Bonus video: