Šta treba da znate o svrabu vagine?

U rijetkim slučajevima, vaginalni svrab može biti simptom karcinoma vulve ili se može javiti usljed hroničnog stresa

17436 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstok
Foto: Shutterstok

Svrab vagine neugodan je i ponekad bolan simptom koji se često javlja zbog infekcija, nadražaja nekih supstanci ili menopauze. Može se javiti i kao rezultat određenih kožnih poremećaja ili polno prenosivih bolesti. U rijetkim slučajevima, vaginalni svrab može biti simptom karcinoma vulve ili se može javiti usljed hroničnog stresa.

Uzroci vaginalnog svraba

U nastavku teksta navešćemo neke od uzročnika svraba u vagini.

Iritansi

Izlaganje vagine iritantnim hemikalijama može izazvati svrab. Iritansi mogu izazvati alergijsku reakciju koja stvara svrab (često i osip) na različitim dijelovima tijela, uključujući vaginu. Uobičajeni iritansi su: sapun, kupke, ženski sprejevi, lokalna kontracepcija, kreme, masti, deterdženti, omekšivači rublja, mirisni toaletni papir i sl. Kod žena koje boluju od šećerne bolesti ili imaju urinarnu inkontinenciju, urin takođe može uzrokovati iritaciju vagine i svrab.

Kožne bolesti

Neke kožne bolesti, poput ekcema i psorijaze, mogu uzrokovati crvenilo i svrab u genitalnom području. Ekcem, poznat i kao atopijski dermatitis, osip je koji se prvenstveno javlja kod osoba s astmom ili alergijama. Osip je crvenkast i svrbi, ljuskave je teksture. Može se proširiti i na vaginu. Psorijaza je često oboljenje kože koje uzrokuje stvaranje ljuskavih, crvenih mrlja duž vlasišta i zglobova. Ponekad se psorijaza može pojaviti i u vagini.

Vaginalna kandidijaza

Vaginalnu gljivičnu infekciju izaziva Candida albicans, mikroorganizam koji se uobičajeno nalazi na koži i sluzokoži. Međutim, kada vaginalna flora biva poremećena (upotrebom antibiotika, intenzivnim pranjem, suvoćom vagine i dr.) ili zbog drugih faktora (kao što su hormonalne promjene), kandida može da preraste i da izazove tegobe kao što su svrab, iritacija, bol i pojačan sekret. Ovo se označava kao vaginalna gljivična infekcija.

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza je disbioza vaginalne mikrobiote. Karakteriše se pretjeranim rastom predominantno anaerobnih organizama (Gardnerele vaginalis, Prevotrelle spp, Atopobium vaginae, Mycoplasmae hominis, Mobiluncus spp). Ovi mikroorganizmi “zamjenjuju” laktobacile i mijenjaju pH (kiselost) vagine. Homogeni sivo-bjeličast sekret, miris na trulu ribu i osjećaj svraba, karakteristike su ovog stanja.

Polno prenosive bolesti

Brojne polno prenosive bolesti mogu se prenijeti tokom nezaštićenog polnog odnosa i izazvati svrab u vagini.

U te bolesti spadaju:

  • hlamidija
  • genitalne bradavice
  • gonoreja
  • genitalni herpes
  • trihomonijaza

Ova oboljenja mogu uzrokovati dodatne simptome, uključujući abnormalne izrasline, zeleni ili žuti iscjedak iz vagine i bol tokom mokrenja.

Stres

Fizički i emocionalni stres mogu uzrokovati svrab vagine.

Menopauza

Žene koje prolaze kroz menopauzu ili se već nalaze u menopauzi izloženije su riziku od vaginalnog svraba. Razlog za to je smanjenje koncentracije estrogena što za posljedicu ima atrofiju sluzokože vagine rodnice. Atrofija sluzokože vodi suvoći i osjećaju svraba.

Rak vulve

U rijetkim slučajevima vaginalni svrab može biti simptom karcinoma vulve. Ovo je vrsta karcinoma koja se razvija u vulvi, spoljašnjem dijelu ženskih polnih organa.

Rak vulve ne mora uvijek izazivati simptome. Međutim, kada se simptomi pojave, mogu uključivati svrab, abnormalno krvarenje ili bol u području vulve. Rak vulve može se uspješno liječiti ako se prepozna u ranim fazama bolesti. To je još jedan razlog zbog kojeg su neophodni redovni godišnji pregledi ginekologa.

Kada se obratiti ljekaru zbog svraba u vagini?

Važno je da se obratite ljekaru zbog svraba u vagini ako je svrab dovoljno jak da vam remeti svakodnevni život ili san. Iako većina uzroka svraba nije ozbiljna, postoje neki tretmani koji mogu smanjiti osjećaj svraba u vagini. Takođe bi trebalo da se obratite ljekaru ako svrab u vagini traje duže od jedne nedjelje ili ako se svrab javlja zajedno sa sljedećim simptomima:

  • čirevi ili plikovi na vulvi
  • bol ili osjetljivost u genitalnom području
  • crvenilo ili otok genitalnih organa
  • problemi sa mokrenjem
  • neobičan sekret iz vagine
  • nelagodnost tokom polnog odnosa

Šta očekivati tokom pregleda?

Ljekar će uzeti detaljne podatke o vašim tegobama, uključujući koliko su ozbiljne i koliko dugo traju. Vjerovatno će vas pitati i o vašim seksualnim aktivnostima. Takođe, biće neophodan i ginekološki pregled. Ukoliko se uoči bilo kakva promjena, postoji mogućnost da ljekar indikuje uzimanje uzorka radi detaljnije analize promjene.

Liječenje vaginalnog svraba

Način liječenja zavisi od uzročnika. Nije pametno da se koriste bilo kakvi ljekovi bez prethodne konsultacije sa ljekarom.Vaginalna kandidijaza se liječi antifungalnim ljekovima (ljekovima protiv gljivica). Ima ih u različitim oblicima, uključujući kreme, masti ili tablete. Bakterijska vaginoza se liječi antibioticima. To mogu biti tablete koje pijete oralno ili kreme koje ubacujete u vaginu. Polno prenosive bolesti se mogu liječiti antibioticima, antiviroticima ili antiparazitarnim ljekovima. Moraćete redovno uzimati ljekove i izbjegavati seksualne odnose dok se infekcija ili bolest ne saniraju. Vjerovatno će biti potrebno i testiranje partnera na polno prenosive bolesti. Svrab povezan sa menopauzom može se liječiti kremom od estrogena, tabletama ili vaginalnim prstenom.

Domaći ljekovi

  • Za pranje područja genitalija koristite toplu vodu i nježno sredstvo za kupanje;
  • Izbjegavajte mirisne sapune, losione i kupke sa mjehurićima;
  • Izbjegavajte upotrebu vaginalnih sprejevi i tuševa;
  • Presvucite mokru ili vlažnu odjeću odmah nakon plivanja ili treninga;
  • Nosite pamučno donje rublje i svakodnevno mijenjajte donji veš;
  • Koristite kondome tokom seksualnog odnosa;
  • Uvijek se brišite od naprijed prema nazad nakon defekacije.

Sumnjiv vaginalni sekret

Ako se sekret pojavi u nekom drugom trenutku ili je prisutan konstantno, to nije normalna pojava. Žuta, braon, sivkasta ili zelena boja sekreta su uvek sumnjive, ali i bijela ako je gust kao sir (grumuljičast) i tu treba konsultovati ginekologa. Ako pojačan sekret prati peckanje i svrab u vagini, sa neprijatnim mirisom iz vagine, to je zaista onda razlog da se obratite vašem ginekologu.

Najčešće su u pitanju bakterije ili gljivice, ali to je posao za ginekologa, da utvrdi koja je grupa i šta je razlog pojačanog sekreta. Na osnovu ginekološkog pregleda ili rezultata brisa, ljekar će vjerovatno prepisati neke adekvatne vaginalete. Terapija vaginaletama traje nekoliko dana.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 13. aprila u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: