Dijabetes - kako ga prepoznati i liječiti

Uz promjene životnih navika, promjene u ishrani, povećanjem fizičke aktivnosti i na kraju pravilne upotrebe ljekova može se produžiti životni vijek i sam kvalitet života pacijenata

8106 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Šećerna bolest ili dijabetes (lat: diabetes melitus) je sistemski poremećaj metabolizma koji se karakteriše hiperglikemijom, odnosno povišenim nivoom glukoze u krvi. Nastaje zbog smanjene sekrecije insulina (hormon pankreasa) ili poremećaja u njegovom dejstvu.

Vrste dijabetesa:

  • Dijabetes tip 1 (ranije poznat kao insulin - zavisni)
  • Dijabetes tip 2 (ranije poznat kao insulin - nezavisni, iako vremenom zahtijeva upotrebu insulina)
  • Gestacijski dijabetes (dijabetes nastao u trudnoći)

Liječenje podrazumijeva farmakološku terapiju uz fizičku aktivnost i dijetu.

1. Insulinska terapija (dijabetes tip 1) primjenjuje se parenteralno, obično subkutano-pod kožu. Zavisno od dejstva insulini se dijele na:

  • insulini brzog dejstva
  • srednjedjelujući insulini
  • dugodjelujući insulini

2. Oralni antidijabetici koji se najčešće uzimaju uz obrok ili poslije obroka. Oni se zavisno od stanja pacijenta koriste kao monoterapija ili u kombinaciji.

Osoba može imati dijabetes godinama prije pojave simptoma, zato je ključna primarna prevencija i samokontrola koja podrazumijeva:

  • mjerenje glukoze u krvi
  • mjerenje glukoze u urinu
  • mjerenje ketona u urinu

Karateristični simptomi dijabetesa su: izražena žeđ, učestalo mokrenje, mučnina, osjećaj umora...

Prevenciju i vid nefarmakološkog liječenja podrazumijevaju fizička aktivnost i dijeta, odnosno zdrava ishrana.

Namirnice koje imaju antihiperglikemijski efekat su karfiol, spanać, krastavac, crni i bijeli luk...

Suplementi koji se preporucuju kod dijabetesa su: hrom, cink, kompleks B vitamina, astanksantin, vitamin D3, alfa lipoinska kiselina.

Oni učestvuju u procesima koji dovode do smanjenja glikemije i smanjuju rizik nastanka komplikacija šećerne bolesti kao što su najčešće, neuropatije.

Preporuka su i čajevi koji sadrže odredjene biljke ili njihove mješavine - herba borovnice, pasuljevina, list breze, list koprive, herba pelena.

Zaključak:

Uz promjene životnih navika, promjene u ishrani, povećanjem fizičke aktivnosti i na kraju pravilne upotrebe ljekova može se produžiti životni vijek i sam kvalitet života pacijenata.

Autor je doktor farmacije

Apoteka "Golubovci" - Zeta - Montefarm

Više o temama važnim za zdravlje cijele porodice čitajte u novom broju dodatka Zdravlje koji vam besplatno poklanjamo u četvrtak 13. aprila, uz novinu Vijesti.

Bonus video: