Sopstvenom krvlju do začeća

Eksperimentalne metode obnavljanja funkcije jajnika uz pomoć PRP metode kod žena koje gube plodnost počele su da se rade prije nekoliko godina, ali su i dalje u razvojnoj fazi

10707 pregleda 22 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Www.mehrnews.com
Foto: Www.mehrnews.com

PRP regeneracija reproduktivnih organa, odnosno obnova jajnika i materice uz pomoć krvne plazme žene nova je metoda u liječenju steriliteta koja je privukla pažnju naučnika i javnosti širom svijeta. Za ovu metodu naročito su zainteresovane pacijentkinje starije od 40 godina, jer jedan od rezultata je i obnova ciklusa kod žena koje su ušle u menopauzu.

Ova metoda već neko vrijeme je popularna u svijetu i poznata je kao “vampirski tretman”. PRP je skraćenica od “plateletrich plasma” i to je zapravo plazma obogaćena trombocitima.

Istina je, međutim, i da se rezultati ove metode još ispituju. Ono što je dokazano je da metoda nije štetna. Kako se sve koristi, a posebno u procesu vantjelesne oplodnje objašnjava Božana Stepanov, specijalista ginekologije i akušerstva, saradnica u VTO timu dr Zorice Crnogorac, koja je u Srbiji počela ovu metodu da primjenjuje u svojim protokolima liječenja steriliteta.

Koje probleme rješava PRP?

”PRP ili plazma obogaćena trombocitima sadrži faktore rasta i citokine koji pospješuju regeneraciju i reparaciju tkiva, a u kombinaciji sa drugim tretmanima, poput lasera ili retecionih niti u terapiji nevoljnog umokravanja, početnog spuštanja bešike, široke vagine i smanjene seksualne funkcije, kao i kod neuspješnih embriotransfera, postiže dobar rezultat”, objašnjava doktorka.

Metoda je razvijena tokom 1970- tih godina i prvi put je primijenjena 1987. godine u Italiji i prilikom operacije na otvorenom srcu. Popularnost PRP terapije raste tokom devedesetih godina, a danas se primjenjuje u raznim granama medicine, posebno u ortopediji, neurologiji, oftalmologiji, sportskoj medicini, stomatologiji, i za brojne estetsko-korektivne zahvate. Ukratko, PRP tretman je primjenjiv svuda gdje postoji potreba za ubrzavanjem regenerativnih procesa.

Povećava i šanse za trudnoću

Što se tiče vantjelesne oplodnje, već se rade tretmani, gdje se obogaćena plazma pacijentkinje direktno ubacuje u matericu kako bi se povećala uspješnost postupka. Najnovije studije u svijetu govore o tome da je bitna određena debljina endometrijuma za uspješnu implantaciju embriona.

”Potrebno je uraditi još ispitivanja, ali pokazalo se kako PRT tretman regeneriše sluzokožu materice i povećava šanse za trudnoću pacijentkinja koje imaju istoriju neuspješnih postupaka vantjelesne oplodnje, ako su imale infekcije i intervencije na materici, a sve da bi se sluznica oporavila”, navodi doktorka Stepanov.

”Pacijentkinji se uzme određena količina krvi, koja se centrifugira u posebnim epruvetama i time se dobija krvna plazma sa 3-4 puta većom koncentracijom trombocita nego što je to u krvi pacijentkinje. Tako dobijena plazma ubrizgava se u sluznicu materice kako bi se postigli željeni terapijski efekti, odnosno da bi lakše došlo do prijema embriona u matericu, da bi lakše došlo do implantacije i trudnoće”, kaže Stepanov.

Dr Stepanov
Dr Stepanovfoto: Sb Genesis

Ona pojašnjava da se metoda primjenjuje ili mjesec dana pred vantjelesnu oplodnju, u toku histeroskopije, ili u toku samog postupka vantjelesne oplodnje kada se nježnim kateterom ubacuje unutar materice, bez bola i anestezije.

”Postupak traje vrlo kratko. Radi se jednom u okviru postupka vantjelesne oplodnje i može se ponoviti za oko šest mjeseci”, tvrdi ljekarka.

Kada ne bi trebalo raditi PRP tretman?

Stepanov upozorava da se PRP metoda ne radi ženama koje imaju akutnu infekciju, temperaturu ili se liječe od neke bolesti.

”Sve pacijentkinje prije vantjelesne oplodnje svakako detaljno dijagnostikujemo, tako da su one suštinski pripremljene ako žele da urade ovaj postupak. S obzirom na to da se koristi vlastita krv pacijentkinje ne postoje nikakve nuspojave i kontraindikacije. Nakon tretmana nije potreban nikakav oporavak”, pojašanjava doktorka.

materica
foto: Shutterstock

Eksperimentalne metode obnavljanja funkcije jajnika uz pomoć PRP metode kod žena koje gube plodnost počele su da se rade prije nekoliko godina, ali su i dalje u razvojnoj fazi. Neka istraživanja pokazuju da, kada se PRP aplikuje u jajnike žene koja više nema ovulaciju, postoji velika šansa da ponovo dođe do ovulacije u naredna tri mjeseca.

Kako PRP metoda pomaže ženi

  • Sužavanje i remodeliranje vagine uz istovremenu korekciju statike i dinamike mišića vezivnog tkiva karličnog dna
  • Smanjenje ili eliminacija problema bolnih i neprijatnih odnosa
  • Povećava osjetljivost vaginalne sluzokože, kao i prokrvljenosti sluzokože i dubljih tkiva što doprinosi i intenzivnijim orgazmima
  • Regeneriše sluzokožu materice i povećava šanse za trudnoću pacijentkinja koje imaju istoriju neuspješnog transfera embriona
  • Obnavlja funkciju jajnika kod žena koje gube plodnost
  • Efikasnost kod urinarnih inkontinencija je 65 odsto nakon prvog tretmana, a 85 - 90 odsto nakon dva ili tri tretmana.

Više o temama važnim za zdravlje cijele porodice čitajte u novom broju dodatka Zdravlje koji vam besplatno poklanjamo u četvrtak 13. aprila, uz novinu Vijesti.

Bonus video: