Sremuš: Biljka koja pomaže kod raznih bolesti, a sprema se ovako

Ovaj vjesnik proljeća toliko je zdrav i ljekovit da ga traže i medvjedi nakon što se probude iz zimskog sna

11882 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Divlji luk, sremuš, ili šumski luk samonikla je biljka koja raste uglavnom u močvarnim šumama, prolista s dolaskom proljeća, prije drveća i natopi vazduh intenzivnom aromom.

Glatka, svijetlozelena stabljika s bijelim glavičastim cvijetom naraste do 30 cm, a njeni otvorenozeleni, šiljasti, sjajni listovi gotovo su identični listovima đurđevka.

Idealan za proljećno čišćenje

Ovaj vjesnik proleća toliko je zdrav i ljekovit da ga, prema predanjima, traže i medvjedi nakon što se probude iz zimskog sna kako bi pročistili organizam nakon dugog razdoblja hibernacije: naime mladi, sveži listovi idealni su za proljećno čišćenje organizma jer vezuju sebe otrove i masnoće iz krvi i žila, crijeva i želuca, a sadrže i 20 do 50 mg vitamina C, kao i karoten, piše Danas.

Zaštitnik…

Kao i njegovi rođaci luk i bijeli luk, i sremuš ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, ali je ljekovitiji od njih: pomaže regulaciji viisokog krvnog pritiska i uklanjanju tegoba povezanih sa sužavanjem krvnih sudova. Tako štiti od srčanih bolesti i infarkta.

Djelotvoran je kod problema sa želucem i crijevima, dijareje, nadimanja i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje crijeva. On je i čistač kože, i kad su u pitanju hronična kožna oboljenja i nečistoće, zacjeljuje rane. Svježi listovi pročišćavaju bubrege i bešiku i pospješuju mokrenje.

Napravite sami

Vino sa sremušem pravi se tako što se u 2,5 dl bijeloga vina prokuva šaka sitno nasjeckanih listova divljeg luka, zasladi po ukusu medom i pije tokom dana u gutljajima. Ako želite da napravite tinkturu, bocu napunite sitno nasjeckanim listovima ili lukovicama, prelijte domaćom rakijom i ostavite dvije nedjelje na suncu ili na toplom. Dnevno popijte 10 do 12 kapi, razblaženih s malo vode.

Više od jedne primjene…

Na trpezi se medveđi luk može naći u obliku salate, samostalno ili kao dodatak zelenoj ili kupus salati. Možete ga dodati i u čorbe, soseve, a poseban ukus daće svim vrstama tjestenina. Preporučuje se da sremuš jedete svjež i izbjegavate kuvanje, jer termičkom obradom, kao i zamrzavanjem i sušenjem, gubi svoja ljekovita svojstva. Od sremuša možete da napravite i vrlo jednostavan, a ukusan namaz za doručak ili večeru. Listove isjeckajte što sitnije i dodajte ih u krem sir ili ispasirani stari sir. Malo posolite i dobićete veoma ukusan i zdrav domaći namaz.

Ako sremuš dodate nasjeckan u omlet, obogatićete mu ukus. Možete ga koristiti i kao začin tako da svježe listove sremuša nasjeckate sitno kao peršun pa dodate supama, varivima, salatama, umacima i mesnim jelima.

Oplemeniće i ukus sendviča, a možete ga i blanširati (pa staviti u zamrzivač), odnosno pripremiti kao spanać. Možete ga pomiješati i s koprivom. Izvrsno se slaže i s pečenom piletinom ili mladom janjetinom.

Kakva sve blagotvorna svojstva ima sremuš?

  • utiče na bolje pamćenje i koncentraciju
  • pomaže kod respiratornih tegoba
  • pomaže u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova
  • dobar je protiv nesanice i vrtoglavice
  • blagotvoran je za osteoporozu i artritis
  • vezuje za sebe otrove i masnoće iz krvi, crijeva i želuca i izbacuje ih iz organizma
  • snižava krvni pritisak
  • podstiče rad bubrega
  • smiruje probavne tegobe
  • liječi dijareju, lijenja crijeva i tvrdu stolicu
  • pomaže kod gihta i reume

Ako pokušate da sami uberete sremuš, pazite: nemojte ga pomiješati sa listom đurđevka koji je otrovan. Gotovo je identičan, ali kad ga protrljate, snažan miris luka otkloniće dilemu.

Bonus video: