Evo kako kakao može da pomogne vašem zdravlju

Bogat hranjivim materijama i blagotvorno djeluje na zdravlje

6999 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kakao, osim što je vrlo ukusan, ima i izvanredna nutritivna svojstva, piše Novi list. Evo glavnih prednosti kakaa:

  • flavonoidi mu daju snažno antioksidativno dejstvo
  • smanjuje krvni pritisak
  • smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara
  • podstiče mentalno blagostanje, i zapravo se smatra "hranom za živce"
  • ima antitumorsko djelovanje

Postoji indirektna veza između kakaa i serotonina. Naime, kakao je antidepresivna namirnica jer ublažava simptome depresije zahvaljujući prisutnosti triptofana, odnosno serotonina, hormona dobrog raspoloženja.

Nadalje, neka istraživanja su čak pokazala da kakao mršavi, no rezultate su potom demantovale naknadne naučne studije u kojima su se pojavili suprotni podaci, stoga se o ovoj temi još uvijek raspravlja.

Kako biste iskoristili blagodati kakaa, EFSA predlaže konzumaciju 2,5 grama gorkog kakaa dnevno ili 10 g tamne čokolade dnevno.

Važno je napomenuti da porciju kakaa ili čokolade morate prilagoditi vašim nutritivnim potrebama i zdravstvenom stanju, uzimajući u obzir i neke potencijalne kontraindikacije kakaovca koji se ne preporučuje u slučaju gastroezofagealnog refluksa, kisjeline i gastritisa.

Gorki kakao prah može biti koristan i za davanje arome jelu, kako bi se smanjila potrošnja dodanih šećera. Može se sipati u bijeli jogurt bez šećera, u kašu za doručak, mlijeko i žitarice ili miješanjem kakaa s vodom možete brzo napraviti krem za mazanje na hljeb.

Bonus video: