Evo u kojim situacijama treba potražiti mišljenje drugog ljekara

Ponekad je potrebno o stanju koje vas muči porazgovarati s drugim ljekarom

8763 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prema pisanju Mayo Klinike, taj potez može da smanji rizik od pogrešne dijagnoze za 50 odsto. Isto tako navode da je njihova studija pokazala da jedan od pet pacijenata čuje drugu dijagnozu kada potraži drugo mišljenje.

Evo u kojim situacijama je poželjno da posjetite drugog ljekara kako biste čuli novo mišljenje.

1. Stanje se ne popravlja

Ljekar vam je dao razne ljekove, ali stanje se ne popravlja ili postaje još gore, ali ljekar nije zatražio dodatne preglede kako bi se razmotrili drugi tretmani. Prema pisanju dr Christophera Hollingswortha, hirurga iz New Yorka, to može biti situacija kada biste mogli posjetiti drugog ljekara. Možda postoji neko neotkriveno stanje koje prouzrokuje probleme. Navodi i da se isto odnosi na situaciju kada nakon nekog zahvata i dalje osjećate bol, prenosi Ordinacija.

2. Dijagnostifikovana vam je rijetka bolest

Postoji oko 7000 rijetkih bolesti koji utiču na oko 30 miliona ljudi samo u Americi, a studije pokazuju da se ta stanja često pogrešno dijagnostifikuju. Studija iz 2014. godine je otkrila kako osobe s rijetkim bolestima u prosjeku posjete 7.3 ljekara i u prosjeku čekaju oko pet godina nakon pojave simptoma da bi dobili pravu dijagnozu.

Prema pisanju dr Karle Robinson, drugo mišljenje ljekara je uvijek dobrodošlo ako imate rijetku bolest jer neke od njih još nisu dovoljno istražene, a kako se ljekar s njima rijetko može susresti, možda će teže prepoznati simptome.

3. Čeka vas operacija

Ako je u pitanju rizičan zahvat, poput transplantacije organa, zahvata na mozgu ili srcu, kao i na crijevima, radiolog Ben Paxton smatra da je pametno potražiti drugo mišljenje. Kako te procedure jesu ozbiljne i opasne, uz nekoliko mišljenja različitih stručnjaka možda ćete lakše donijeti odluku.

4. Muči vas hronični bol

Dijagnostifikovanje i liječenje hroničnog bola može biti dugotrajno i komplikovano, navodi Paxton. Hronični bol može uveliko da negativno utiče na život, a ako ne prolazi, dobro je potražiti drugo mišljenje ljekara. “Važno je istražiti sve mogućnosti za liječenje prije nego se odlučite za bilo kakvu dugotrajnu terapiju”, dodaje Paxton.

5. Vaša dijagnoza zahtjeva mišljenje ljekara specijaliste

Svi su ljekari dobro upoznati sa zdravljem čovjeka i raznim bolestima, ali neka stanja zahtijevaju njegu specijalista poput kardiologa, endokrinologa ili gastroenterologa koji ipak puno više znaju o određenom području pa će bolje razumjeti vaše stanje i kako ga liječiti. “Ljekar hitne pomoći tako može savjetovati operaciju kao soluciju kod dislokacije ramena, ali ortoped koji je specijalizovan za probleme ramena, možda ima drugo mišljenje”, objašnjava Robinson.

Bonus video: