Nauka kaže da je ovo najstresniji posao na svijetu: Ni ljekar, ni pilot…

Gotovo da nema posla koji s vremena na vrijeme nije stresan

10234 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U dugotrajnom istraživanju naučnici su otkrili koji je posao zapravo najstresniji. Broker na berzi, vozač autobusa, vaspitač u vrtiću, pilot, blagajnik, ljekar - sve su to poslovi za koje smo mogli zamisliti da zauzimaju prvo mjesto na listi najstresnijih poslova na svijetu.

Ali ne, najstresniji posao na svijetu je… biti konobar. Tako barem tvrdi studija Južnog medicinskog sveučilišta u Kini, prenosi Novi list.

U prvom trenutku to bi moglo biti pomalo začuđujuće, jer je to posao s manje odgovornosti od, na primjer, pilota. Ali, ako bolje razmislite, rezultat studije izgleda uvjerljivije. Konobari su tokom radnog vremena stalno pod psihičkim i fizičkim pritiskom, a faktor stresa je enormno visok.

Zauzvrat, doživljavaju malo uvažavanja i, kao da to nije dovoljno, posao je vrlo nefleksibilan. Konačno, za razliku od ljekara, na primjer, konobari nisu nagrađeni dobrom platom i priznanjem. Naučnici su takođe otkrili da stres dovodi do toga da konobari mnogo češće posežu za cigaretama i alkoholom. Dugoročna studija rađena je 17 godina sa ukupno 136.000 učesnika.

Bonus video: