Neko voli, neko se užasava: Je li dobro spavati u čarapama?

Hladnoća blokira cirkulaciju, dok ju toplota podstiče, ipak treba biti pažljiv ako nosite čarape noću dok spavate.

9689 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nekima je nošenje čarapa u krevetu jedna od najgorih stvari koje mogu zamisliti, posebno ako veče uključuje romantiku, a nekima je to dodatak bez kojeg ne idu u krevet.

Sada postoji naučna potvrda da oni koji uživaju u spavanju sa čarapama mogu da nastave da uživaju jer topla stopala tokom noći utiču na kvalitet sna.

Grijanjem stopala šire se krvni sudovi što je mozgu signal da je vrijeme za spavanje. Tačnije, kada se one prošire u stopalima i dlanovima, toplota se širi tijelom koje je zatim spremno za spavanje.

Znači, ako su vam stopala topla tokom noći, imaćete manje problema sa spavanjem i sigurno ćete lakše zaspati. Studija koju je objavio International Weekly Journal of Science čak govori da se sa čarapama na nogama zaspi i do 15 minuta ranije, prenosi Zadovoljna.hr.

Osim dužeg i kvalitetnijeg sna, ovaj odjevni komad u krevetu pomaže i kod valunga i pozitivno utiče na suvu kožu stopala. Zato, vrijedi barem razmisliti.

Hladnoća blokira cirkulaciju

S ovim rezultatima odavno se slaže i tradicionalna kineska medicina koja se fokusira na bolju cirkulaciju. Hladna stopala iz tijela "sišu" energiju što, kažu, remeti protok životne energije. Hladnoća uopšteno blokira cirkulaciju, dok ju toplota podstiče.

Ipak, oprezno

Ipak, Bright Side otkriva i da treba biti pažljiv ako nosite čarape noću dok spavate.

Obratite pažnju na vrstu tkanine od koje su izrađene vaše čarape. Sintetički materijali, poput poliestera ili najlona, nisu prijatni za kožu i ne dopuštaju vašim stopalima da dišu. Ako nosite čarape koje nisu od prozračnih tkanina, vaša tjelesna temperatura može da poraste i tako vam ometa san.

Noćno znojenje je prilično uobičajeno, a ako spavate pod teškim pokrivačem, vlažno i toplo okruženje stvara savršenu podlogu za razmnožavanje bakterija koje mogu da utiču na vaša stopala.

Ako su elastične trake koje drže čarape na nogama preuske, mogli biste da se probudite s bolnim crvenkastim tragovima. Kao i svaki pripijeni komad odjeće, čarape sa uskim elastičnim trakama mogu da ograniče protok krvi i izazovu otok.

Bonus video: