Na dužinu života žena utiče vrijeme kada su dobile prvu menstruaciju

Naučnici su došli do saznanja da su s dužim životom žena povezane godine kada su dobile prvu menstruaciju i kada su ušle u menopauzu

91972 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prema studiji koju su objavili naučnici Univerziteta San Diego u Kaliforniji, žene koje su prvu menstruaciju dobile u kasnijim godinama, vrlo vjerojatno će živjeti duže.

Naučnici su za potrebe istraživanja uzeli podatke od 16.000 žena koje su prošle menopauzu. Došli su do saznanja da su s dužim životom povezane godine kada su dobile prvu menstruaciju i godine u kojima su ušle u menopauzu.

U istraživanju piše da postoji indicija da žene koje dobiju menstruaciju sa 12, a u menopauzu uđu nakon 50. godine života, žive duže. Otkriveno je i da postoji manja mogućnost razvijanja dijabetesa ili navike pušenja.

Jedan od vodećih autora studije, Aladdin Shadyab, kazao je: “Naš tim je otkrio da su žene kojima je menstruacija započela u kasnijoj dobi manje podložne zdravstvenim problemima poput koronarnih bolesti, a one kojima u kasnijim godinama započne menopauza, imaće bolju opštu zdravstvenu sliku što bi moglo biti moguće objašnjenje naših otkrića.”

Zaključak je da žene koje uđu u menopauzu kasnije i samim time imaju duži reproduktivni životni vijek, imaju smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti.

“Postizanje dugog života je uopšteni zdravstveni cilj populacije i mnogi se pitaju kako živjeti duže. Naša studija otkriva da žene kojima je menstruacija započela u 12. godini i kasnije i ženama koje ili prirodno ili medicinski iskuse menopauzu u pedesetoj ili kasnije, imaju veću mogućnost da dožive devedesetu”, kaže Shadyab, a istraživanje prenosi YourTango.

Bonus video: