Ne pijte ih uzalud: Kada i kako treba koristiti koji vitamin

Unos vitamina i minerala bez opravdane potrebe nosi određene rizike, a takođe treba znati koje je vitamine i minerale je najbolje uzeti u koje doba dana

13254 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vitamine i minerale, koji su nam nužni, a često ih unosimo kao dodatke ishrani, treba unositi prema nekim pravilima. Većina ljudi smatra vitamine garancijom dobrog zdravlja i proguta ih u bilo kojem trenutku, misleći da ne mogu učiniti ništa loše.

Daleko od toga. Unos vitamina i minerala bez opravdane potrebe nosi određene rizike, a ako se pokaže potreba za nekim dodatkom ishrani, takođe se mogu slijediti savjeti o tome koje je vitamine i minerale bolje uzeti ujutro, a koje uveče. Ujutro nam treba energija za sve dnevne zadatke, a naveče za sagorijevanje masti i uklanjanje toksina iz organizma.

Topivi u masti ili vodi

Takođe je važno znati jesu li vitamini koje uzimamo topivi u vodi ili masti, jer je one topive u masti potrebno uzeti uz obrok. Postoje samo četiri vitamina topiva u mastima: A, D, E i K. Takođe, nakon određenog razdoblja tokom kojih ih uzimate savjetuje se da se napravi pauza kako bi se potrošile njihove zalihe pohranjene u tjelesnim mastima, piše Gloria.

Ostali vitamini topivi su u vodi, a njihov višak redovno se eliminiše mokraćom.

Vitamin C jedan je od najpotrebnijih vitamina i brzo se izlučuje pa ga je potrebno češće unositi. Međutim, ne treba ga uzimati uveče jer ćete teže zaspati. Vitamin C dobar je saveznik osobama s usporenim metabolizmom, a nužan je svima tokom prehlada i gripa jer, na primjer, povišena tjelesna temperatura trostruko snižava njegov nivo u organizmu. Uzimajte ga ujutro, kao i vitamine B-grupe i gvožđe.

Gvožđe je mineral koji za koji se savjetuje da se uzima na prazan želudac radi bolje apsorpcije. Kod uzimanja gvožđa izbjegavati kofein, koji negativno utiče na njegovu apsorpciju, kao i mliječne proizvode zbog kalcijuma. Kada uzimate gvožđe dodatak prehrani ili u sokovima (cvekla, aronija, kupina), pričekajte s mlječnim obrokom i unosom kofeina barem jedan sat nakon uzimanja dodatka gvožđa. Vitamine B-kompleksa uzmite uz doručak jer ćete tako smanjiti rizik od mučnine.

Šta uz ručak, a šta uveče

Uz ručak uzimajte pojedine vitamine koji se tope u mastima (E i A), kao i cink i selen, dok se naveče savjetuje korištenje vitamina i minerala koje povezujemo sa zdravljem kostiju: vitamin D, kalcijum, magnezijum i omega-3 masne kisjeline

Naime, vitamin D će povećati apsorpciju kalcijuma. a isto tako dobro ga je uzimati u kombinaciji s omega-3 masnim kisjelinama. Kalcijum utiče na kontrakcije mišića, uključujući i srce, a magnezijum djeluje kao relaksans. Kalcijum i magnezijum treba uvijek uzimati u odnosu 2:1 jer je takav i njihov fiziološki odnos u organizmu. Magnezijum štiti od odlaganja kalcijuma u organizmu, posebno u mokraćnim putevima.

Da bi resorpcija kalcijuma bila potpuna, potreban je vitamin D. Kombinacije koje treba izbjegavati: gvožđe ne bi trebalo uzimati s kalcijumom, cinkom, vitaminom E i manganom, ali može se uzimati s vitaminom C, dok cink ne treba uzimati u kombinaciji s bakrom, vitaminom B9 i gvožđem, ali poželjno je da se uzima s magnezijumom i kalcijumom.

Multiminerale ili minerale pojedinačno treba uzimati nakon jela i s dovoljno tečnosti da bi se potpuno iskoristili. Dodatke ishrani nemojte nikada uzimati na svoju ruku, već se savjetujte s ljekarom ili farmaceutom.

Bonus video: