Često vam se pojavi modrica? Evo kada treba da se zabrinete

Modrice češće nastaju, ako u organizmu nedostaje vitamin C, a izraženije su kod starijih osoba zbog vrlo tanke kože.

4768 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Modrice su oštećenja malih krvnih sudova u površinskim djelovima kože. Najčešće su posledica povrede, ali i udarca, ili težih povreda poput pucanja mišića, ligamenata, oštećenja zglobova, preloma kostiju…

Dr med. Tanja Pekez Pavliško, govoreći za miss7 objasnila je u kojim slučajevima zbog modrica treba zatražiti pomoć.

U nekim slučajevima mogu da upućuju i na neke ozbiljnije zdravstvene probleme.

Najviše zabrinjavaju modrice koje nisu nastale kao posljedica neke spoljašnje traume. Takve modrice mogu da ukažu na probleme s krvlju i budu posljedica uzimanja ljekova protiv zgrušavanja krvi (antikoagulansa), na šta može upućivati i krvarenje iz nosa ili desni.

Modrice češće nastaju ako u organizmu nedostaje vitamin C, a izraženije su kod starijih osoba zbog vrlo tanke kože.

Dr med. Tanja Pekez Pavliško je objasnila da veličina, mjesto i oblik modrica ukazuju i na način nastanka povreda, među kojima je zlostavljanje. Objasnila je kada je potrebno zatražiti ljekarsku pomoć: „Kad postoji samo lokalni manji bol, bez poremećaja pokretljivosti i većeg otoka, riječ je o običnoj modrici. Dakle, manje modrice se liječe kod kuće, povremenim stavljanjem leda na oštećeno mjesto tokom jednog do dva dana. Veće modrice zahtijevaju hiruršku intervenciju, a one najozbiljnije i ostanak u bolnici".

"Ako su modrice praćene bolom, može se popiti paracetamol ili neki od nesteroidnih antireumatika. U nekim bolestima kao što je poremećaj zgrušavanja krvi može doći do pojave modrica bez prethodne povrede. Isto tako, kod osoba koje uzimaju sredstva protiv zgrušavanja krvi češće se javljaju modrice.“

Sve boje jedne modrice

Novonastala modrica može da bude crvenkasta, zatim pomodri ili pređe u tamno ljubičastu u roku od nekoliko sati. Nakon nekoliko dana modrica postaje žuta ili zelena. Prvih dana nakon nastanka je uglavnom i bolna, ali bol obično nestaje kako blijedi boja. Budući da koža nije otvorena, ne postoji niti rizik od infekcije. Ako dođe do nastanka modrice na istom mjestu više puta, moguće je da ostane trajna žućkasto-smeđa mrlja uzrokovana većom koncentracijom gvožđa u koži.

Kada se obratiti ljekaru?

  • Ako mislite da vam je ispod modrice slomljena kost.
  • Ako uzimate ljekove protiv zgrušavanja krvi i primijetite modrice kojima ne znate uzrok.
  • Ako vam modrica otiče i izaziva jak bol.
  • Ako ne nestane nakon dvije nedelje, odnosno ako nakon četiri nedjelje potpuno ne izblijedi.
  • Ako je bolna, a nalazi se ispod nokta na ruci ili nozi.

Ako je modrica nastala iznad oka, možete očekivati da se podliv proširi i ispod oka.

Provjerite da li možete da pokrenete zjenicu u svim pravcima, da li vam je vid kao ranije, ako možete sve to i nemate glavobolju posjeta ljekaru nije neophodna.

Bonus video: