Šta se dešava organizmu kad se sasvim odreknete šećera?

Gubitak viška kilograma je samo jedna dobra stvar koju ćete osjetiti ako se odreknete šećera

12576 pregleda 25 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šećer se baš i ne smatra saveznikom zdravlja, bar ne rafinisani i industrijski obrađeni šećer, koji ne predstavlja nikakvu dodatnu vrijednost za organizam.

Potpuno eliminisanje šećera iz ishrane je mnogo lakše reći nego učiniti i ako ne postoji drugi način, ipak je bolje da ga zamijenite zdravijim alternativama i prirodnim šećerima koji se nalaze u voću. Ali možda ćete biti inspirisani pozitivnim promenama koje se dešavaju ako izbacite šećer iz svakodnevnog života.

Koje promjene se dešavaju ako izbacite šećer iz ishrane?

Gubitak viška kilograma

Zavisnost od šećera je posebno veliki problem ako konzumirate mnogo prerađenih šećera, kojih ima u masnoj i brzoj hrani i obrocima sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Ako se odreknete šećera, tijelo će vam biti zahvalno jer neće morati da se bori sa neželjenim viškom kilograma. U početku ćete osjetiti priličnu želju za slatkišima, ali kada se vaše tijelo očisti od vještačkih šećera, više nećete biti stalno gladni, izgubićete višak kilograma i vaša težina će se stabilizovati.

Više energije

Kada su umorni, često se dešava da ljudi posežu za hranom i energetskim pićima, koji brzo daju energiju tijelu. Ironično, ovo ima potpuno suprotan efekat. Potrošeni šećer blokira sposobnost tijela da održava energiju na maksimalnom nivou. Zato, kada ste umorni, nemojte posezati za čokoladama ili pićima sa puno kofeina i šećera. Na ovaj način ćete izbeći velike skokove i padove šećera u krvi zbog kojih se zapravo osjećate umorno.

Ljepša i zdravija koža

Šećer može da pogorša kožne probleme kao što su akne i bubuljice, ili ih često uzrokuje. Ako ne možete da ih se riješite uz pomoć kozmetičara i krema, razmislite o izbacivanju šećera iz ishrane, jer je moguće da vaši problemi sa aknama zapravo potiču od viška šećera, koji utiče na crijeva.

Bolje i optimalnije varenje

Probavni sistem voli hranu bogatu vlaknima i minimalno tešku hranu. Čak i drastično smanjenje potrošnje šećera u velikoj mjeri će uticati na vaš sistem za varenje, jer ćete lakše svariti hranu koju jedete i imaćete manje problema sa varenjem.

Poboljšanje mentalnog zdravlja

Ako imate problem sa mentalnim zdravljem kao što je depresija, šećer nije dobar izbor. Istraživanja pokazuju da je ishrana bogata šećerom povezana sa višim nivoima depresije i anksioznosti.

Zaustavljanje žudnje za šećerom

Vjerovali ili ne, možete se osloboditi slatkog, a odustajanje od šećera će pomoći. Posle nekog vremena, omiljeni šećerni poroci mogu da vam postanu preslatki, a mnogo više ćete uživati u ukusu voća i sličnih prirodnih poslastica, prenosi Danas.

Bonus video: