Čajevi u službi zdravlja: Isprobajte nekoliko najkorisnijih

Dobre strane čajeva nadaleko su poznate, a neke od njih je posebno dobro konzumirati

9668 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čajevi su od drevnih vremena sinonim za pomoć kod zdravlja, a iako ne razmišljamo previše o tome, svakodnevno nam mogu biti od ogromne koristi. Bez obzira na to borite li se s nekim problemom ili jednostavno želite da i svoj imunitet održite u formi, s čajevima ne možete pogriješiti!

Zeleni čaj

Japanski zeleni čaj u prahu (Matcha) sadrži antioksidans EGCG. To može da smanji rast bakterija koje dovode do karijesa. Zeleni čaj smanjuje bakterije koje uzrokuju parodontne bolesti.

Pregled 21 studije o blagodatima zelenog čaja iz 2017. godine je utvrdio da je pijenje zelenog čaja korisno za rad mozga.

Visoki krvni pritisak jedan je od najčešćih faktora rizika za srčane bolesti. Istraživanja pokazuju da konzumacija zelenog čaja značajno snižava sistolički i dijastolički krvni pritisak.

Analiza 14 studija pokazala je da je konzumiranje prosječno dvije šoljice zelenog čaja dnevno tokom 10 godina rezultiralo značajnim smanjenjem nivoa lošeg holesterola.

Zeleni čaj takođe pomaže da vaše kosti budu zdrave i jake. Istraživanja pokazuju da može da pomogne u liječenju i prevenciji osteoporoze, stanja zbog kojeg su kosti slabije i sklonije prelomima.

Priprema je izuzetno jednostavna - dodajte kafenu kašičicu u 250 ml vruće vode i kuvajte dva minuta. Preporuka je popiti tri šoljice dnevno.

Uvin čaj za infekcije mokraćnog sistema

Medveđe grožđe ili mečije grožđe, medvjetka, medveđe uho, planika, mlivnjak (lat: Arctostaphyllos uva-ursi), je višegodišnji zimzeleni žbun iz porodice vresova (Ericaceae), čiji su listovi poznati kao uvin čaj.

Djelotvorni biljni sastojci uvinog čaja djelotvorni su kada se izlučuju putem bubrega kroz bešiku. Zato je ovaj čaj idealan u slučaju pojave infekcije bešike. Kafenu kašičicu listova prelijte s 250 ml vrele vode i ostavite da odstoji desetak minuta. Pijte tri šoljice dnevno najviše jednu sedmicu.

Kamilica ublažava grčeve

Zahvaljujući antispazmodičnim svojstvima, kamilica pomaže kod bolova u stomaku koji se javljaju kod nadutosti ili proliva. Osim toga, djeluje protivupalno i smiruje želudac. Tri kašičice suvih cvjetova kamilice poparite s 250 ml vrele vode i pijte tri šoljice dnevno.

Ljuta nana zaustavlja glavobolju

Paprena metvica (Mentha x piperita) je kultivisana biljka koja je dobijena ukrštanjem vrsta Mentha aquatica i Mentha spicata, a u narodu je poznata još i pod nazivima crna nana ili ljuta nana. Od davnina se koristi za ublažavanje zdravstvenih tegoba, pri čemu se koriste zeleni dijelovi biljke od kojih se pravi čaj ili eterično ulje.

Eterična ulja ljute nana imaju dejstvo hlađenja i djeluju poput lijeka protiv bolova. Posebno je djelotvoran čaj pripremljen od svježe crne nane. Da biste ga pripremili, poparite dvije do tri stabljike s 200 ml vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i pijte tri šoljice dnevno.

Đumbir snižava šećer u krvi

Ljudi koji jedu puno đumbira mogu ga koristiti za dugoročno snižavanje šećera u krvi. Ovaj ljuti začin može pomoći dijabetičarima u kontroli šećera u krvi, a najbolje djeluje svježi đumbir. Za čaj narežite mali komadić na kolutiće i prelijte ga vrelom vodom, ostavite da odstoji desetak minuta. Pijte oko litar dnevno.

Bonus video: