Gastro problemi – kada je potrebno javiti se gastroenterologu?

Bolovi u stomaku, osjećaj nadutosti, mučnina, nagon na povraćanje, pojačana kisjelina, gorušica, osjećaj vraćanja hrane... Ovo su najčešće stomačne tegobe zbog kojih pacijenti idu kod izabranog ljekara, a veliki broj njih bude upućen i u gastroenterološku ambulantu.

40682 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poliklinika Konzilijum
Foto: Poliklinika Konzilijum

Najčešće gastroenterološke bolesti su čir na želucu, Kronova bolest, poremećaj u radu debelog crijeva, hemoroidi, razne upale, bolesti jetre i žučne kese, kalkuloza žučne kese i žučnih puteva, benigni i maligni tumori.

Intenzivna mučnina, gađenje na određenu vrstu hrane, nagon za povraćanjem, gorušica, zatvor, dijareja, osjećaj peckanja u želucu, promjene u stolici samo su neki od brojnih simptoma oboljenja jednog od najvažnijih sistema organa u telu. Ovi simptomi ujedno znače da je potrebno što prije javiti se gastroenterologu.

Doktor najčešće počinje analizu fizikalnim pregledom, tako što će vas opipati u predjelu stomaka. Kroz razgovor sa pacijentom, laboratorijske analize, doktor će ustanoviti u čemu je problem, pa će odmah prepisati terapiju. Ukoliko bude potrebe, doktor odlučuje da pregledi budu upotpunjeni dodatnim dijagnostičkim metodama – gastroskopijom i/ili kolonoskopijom.

Ukoliko kod pacijenta postoji genetska predispozicija za maligna oboljenja debelog crijeva ili želuca, preporučuju se preventivne gastroskopije/kolonoskopije jednom godišnje.

Kako bi se eventualno spriječile gastroenterološke tegobe, potrebno je obratiti pažnju na značaj kvalitetne ishrane, štetnost pušenja i alkohola i podizanja svijesti o zdravom načinu života, posebno kod mladih ljudi.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

U Poliklinici Konzilijum ordinira dr sci med Velimir Milošević. Dr Milošević obavlja dijagnostičke i terapeutske endoskopske preglede gornjih i donjih djelova digestivnog trakta (gastroskopije i kolonoskopije uz upotrebu optičke hromoendoskopije za rano otkrivanje prekanceroznih lezija), uključujući mehaničku i toplotnu hemostazu (zaustavljanje krvarenja), endoskopske ligacije variksa jednjaka i krvnih sudova želuca, uklanjanje svih vrsta polipa (polipektomije i mukozektomije), balon dilatacije suženja u jednjaku i debelom crijevu, postavljanje stentova u digestivnoj cijevi, plasiranje perkutanih gastrostoma. Rutinski obavlja i ultrazvučne preglede abdomena za koje je dodatno edukovan u UKC Maribor gdje je započeo i edukaciju iz oblasti endoskopskog ultrazvuka. Jedini je gastroenterolog u Crnoj Gori koji obavlja endoskopski tretman bolesti žučnih vodova (ERCP). Ima dugogodišnje iskustvo u radu sa ambulantnim i bolničkim pacijentima iz svih oblasti gastroenterohepatologije.

Zakažite pregled na 020/650-660; 067/650-670;

Poliklinika Konzilijum, Skadarska 2, Podgorica