Svi znamo koliko je bijeli luk zdrav: A kako se riješiti zadaha?

Bijeli luk je čudo za naše zdravlje, mnogi vole i njegov ukus, ali ga i izbjegavaju zbog neprijatnog mirisa koji se zadržava dugo

5569 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bijeli luk je namirnica koja našem tijelu donosi mnoge dobrobiti: njegova antioksidativna, antifungalna i antibakterijska svojstva dobro su poznata od davnina. Osim toga, konzumacija bijelog luka pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava zdravlje srca.

Međutim, nažalost, konzumacija ove namirnice povezana je s problemima zadaha iz usta koji mogu stvoriti neprijatne situacije, a sve je to zbog prisustva nekih materija koje se tokom procesa varenja apsorbuju u krvotok i transportuju do pluća.

Zato pranje zuba nakon konzumacije bijelog luka nije tako korisno za uklanjanje lošeg zadaha kao žvakaća guma ili nana: problem nije u ustima, već u sistemu za varenje.

Šta onda da se radi? Na svom Instagram profilu dr. Megan Rossi podijelila je djelotvoran i prirodan trik za neutralizovanje lošeg zadaha koji nastaje konzumacijom bijelog luka, prenosi Novi list.

Da biste riješili problem, samo pojedite jabuku u istom obroku.

“Pokazalo se da biljne hemikalije (uključujući kvercetin) u jabuci stupaju u interakciju sa jedinjenjima sumpora u bijelom luku, neutralizujući taj poseban miris,” objašnjava dr. Rossi u svojoj objavi.

Ali, nije samo jabuka ta koja ima tu “moć” nad bijelim lukom.

Evo popisa namirnica koje se mogu dodati u jela bogata bijelim lukom kako bi se neutralizovao miris te namirnice (rječ je o povrću koje se mora jesti isključivo sirovo da bi bilo djelotvorno):

  • zelena salata
  • peršun
  • nana
  • spanać

Ukratko, ako namjeravate da konzumirate jela sa bijelim lukom ili da ih pripremite za goste, ne zaboravite da na sto stavite i nekoliko jabuka ili da u jelo dodate malo spanaća ili peršunovog lista kako biste spriječili neprijatan zadah.

Bonus video: