Ne držite tugu u sebi: Ovo mogu biti posljedice

Zabluda je da je tuga samo psihička manifestacija: od tuge može da nas zaboli i tijelo i potpuno izmijeni naš fizički status

8191 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svaki čovjek se ponekad osjeća tužno, kao što osjeća radost, ljutnju, ponos ili pregršt drugih emocija. U nekim situacijama tuga je logično i prirodno osjećanje, koje će kod svakog "trajati“ različito i biti drugačijeg intenziteta.

Kakva god da su osjećanja, ona su stvarna i dio su života. Naš svijet se, logično, fokusira na sreću i tretira nesreću kao nepoželjno ili beskorisno osjećanje; ali tuga jeste normalno i poželjno osjećanje.

Proces „puštanja“ tuge je jedini način da procesuiramo traumatične, ali i neke svakodnevne događaje koji su je izazvali. Pored toga, tuga može da nas uspori, zaustavi i natjera da razmislimo o svom životu, osjećanjima, ljudima i situacijama oko nas, piše eklinika.

Priznanje da je tuga tu

Važno je znati da ako smo tužni, ne znači da ne znamo da se nosimo sa situacijom. Naprotiv – jedino suočavanje sa tugom koja je pratilac nekog događaja može da nam pomogne da se pomirimo sa činjenicama. Dok se to ne desi, ne možemo dalje. Pustiti tugu da „odradi svoje“ jeste važan emocionalni proces sa ciljem prilagođavanja, prihvatanja, fokusiranja, istrajavanja i napretka.

Još jedna dobra vijest je da kada naučimo da prepoznajemo tugu i savladamo njeno prihvatanje kao normalno osjećanje, moći ćemo njome i bolje da upravljamo, odnosno, da je kontrolišemo. Ako vam se plače kada ste tužni, plačite. Nema boljeg načina da se osjećanja ispolje.

Kako sve tuga može da se osjeća i ispolji

Za opisivanje tuge koristimo različite pojmove i riječi, a mnoge nas na nju i asociraju: žalost, agonija, tjeskoba, slomljeno srce, bol, potištenost, užasnutost, nostalgija, nesreća… Sve ove emocije mogu se javiti kao odgovor na neke negativne, neočekivane situacije ali i na sasvim normalne i uobičajene životne promjene.

Takođe, tuga se često javlja istovremeno sa drugim osjećanjima. Kao što su: bijes, stres, krivica, euforija, anksioznost, nemoć, beznađe… Ponekad neko drugo osjećanje može biti toliko jako da u stvari i ne shvatamo da smo tužni i da je u njegovom korijenu tuga.

Zabluda je da je tuga samo psihička manifestacija: od tuge može da nas zaboli i tijelo i potpuno izmijeni naš fizički status. Najčešći fizički simptomi tuge su:

  • bol u stomaku,
  • glavobolja,
  • mučnina,
  • povraćanje,
  • oduzetost ili malaksalost,
  • tresenje tijela,
  • nesanica.
tuga
foto: Shutterstock

Signali da tuga nije u granicama normalnog osjećanja

Tuga može da promijeni to kako se osjećamo emocionalno. Možemo biti plačljivi, mrzovoljni, sa osećajem dosade i nezainteresovanosti za druge ljude, aktivnosti, druženje… Kada smo tužni, često smo i zbog nečega frustrirani, ili jednostavno samo želimo da se malo osamimo.

Prepoznavanje osjećanja „zdrave“ tuge i razumijevanje da je u redu osjećati se tako jeste znak stabilnog mentalnog zdravlja. Međutim, ako tuga počne ozbiljno da remeti svakodnevno životno funkcionisanje, obavljanje zadataka, ako je izbjegavanje ljudi i obaveza permanentno i one počinju da trpe, ukoliko nemate potrebu da jedete ili da vodite računa o ličnoj higijeni, tuga je prešla svoje zdrave granice.

Svaki produžetak ovakvih manifestacija u periodu dužem od dvije sedmice jeste znak da se tuga možda pretvara u depresiju i da je potrebno obratiti se stručnoj osobi.

Bonus video: