Šta je suva, atopična koža kod djece i odraslih i koja je preporuka farmaceuta?

Piše: Mr ph. spec Đulija Hadžibeti, specijalista farmaceutske tehnologije

28352 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Koža pokriva 2m² našeg tijela. Ona je najveći ljudski organ i čini šestinu naše tjelesne težine. Promjenljiva je i dinamična, reaguje kako na unutrašnje tako i na spoljašnje faktore. Ona je važan dio našeg imunog sistema. Reguliše tjelesnu temperaturu tako znojem hladi kožu, a sužava krvne sudove u dermisu kada želi da sačuva toplotu. Ima senzornu ulogu, receptore koji nam omogućavaju da osjetimo bol, dodir, pritisak, vibraciju. Isto tako važan je faktor samopouzdanja.

Kod raznih upalnih procesa kože dolazi do gubitka ili narušenosti strukture kože. Kada nedostaju lipidi, koža postaje suva i djeluje zategnuto i grubo. Najčešći upalni proces kože jeste atopijski dermatitis ili ekcem koji se javlja kako kod djece tako i kod odraslih.

Atopijski ekcem može da otpočne vrlo rano, čak i u prvom mjesecu života. Manifestuje se crvenim papulama koje svrbe i u akutnoj fazi mogu da rastu i prelaze u kraste, međutim ako stanje postane hronično promjene onda bivaju suve i ljuspaju se. Obično zahvata lice i pregibne strane zglobova ruku, laktova i koljena. Stanje izaziva intezivan svrab, a češanje može izazvati dodatnu sekundarnu infekciju. Kod blizu 75% djece ekcem se povuče u ranim tinejdžerskim godinama, ali u nekim slučajevima stanje perzistira kroz odraslo doba kao hronični ekcem.

Atopijski ekcem je genetski uslovljen, pa će mogućnost nastanka biti povećana ako jedan ili oba djetetova roditelja pate od ekcema, polenske groznice ili astme. Sve tri patologije spadaju u alergijske reakcije koje se manifestuju sa različitim simptomima.

Hipoalergijske dijete mogu da pomognu i dovedu do poboljšanja, ali nije u svim slučajevima tako. Osnovni uzrok iritacije kod atopijskog dermatitisa (ekcema) je suva i iritirana koža.

Na izgled naše kože utiče: genetska predispozicija, uticaj spoljašnje sredine, svakodnevne navike, šminka i nekvalitetni dermokozmetički preparati.

Kada već dođe do suvih dermatoza i narušenosti hidrolipidnog sloja najvažnija stvar je odmah i ispravno reagoavti i koristiti kozmetičke preparate koji u svom sadržaju imaju veliki udio masnih komponenti.

Preporuka specijalista kozmetologije i farmaceuta zaposlenih u Tea Medica apotekama po pitanju suve i atopične kože jeste BABĒ kozmetika, linije za suvu kožu, a evo i zašto:

BABĒ uljana kupka predstavlja uljanu, koncentrovanu formulaciju bez vode. Sva ulja u njenom sastavu su prirodnog porijekla. Sadrži Omega 3, 6 i 9 masne kiseline, 40% emolijentnih komponenti, sojino ulje do 40%, Inca Inchi ulje 1%, Vitamin F 0,5%. Ova formulacija obnavlja hidro-lipidni status i obezbjeđuje zaštitni film na koži koji djeluje protektivno. Hidrira kožu i ne ostavlja masne i ljepljive tragove.

Tea Medica
foto: Tea Medica

BABĒ Hydra-calm kupka-sindet je blago sredstvo za čišćenje kože koje u svom sastavu sadrži umirujući patentirani kompleks kombinaciju aloje, kamilice, alfabisabolola, alantoina 0.50%, prirodni vlažeći faktor 0.50% i jojoba ulje 0.25%.

Tea Medica
foto: Tea Medica

BABĒ balsam – ulje za tijelo jača zaštitnu ulogu kože zahvaljujući aminokiselinama, masnim kiselinama i ceramidima. Ceramidi kao prirodni sastojak stratum corneum-a (rožnatog djela epidermisa), dodaju se u kozmetičke proizvode i najefikasniji su za obnovu kožne barijere i povećanja nivoa vlage u koži. Ovaj balzam ima dokazanu pH vrijednost 5,5, što dodatno omogućava da se očuva hidrolipidna barijera kože.

Tea Medica
foto: Tea Medica

BABĒ hydra-calm mlijeko za tijelo - tečna tekstura koju koža trenutno upija. Emulzija koja umiruje kožu i povećava njenu zaštitnu ulogu. Sadrži jojoba ulje i ši maslac koji obnavljaju barijeru kože, povećaju elastičnost i gipkost kože.

Tea Medica
foto: Tea Medica

BABĒ za bebinu suvu kožu

Tea Medica
foto: Tea Medica

BABĒ pedijatrijski uljani gel za kupanje – veoma nježna formula za kupanje, pH 5,6.

Sadrži ulje avokada 10%, SkinRepair 2% (patentirani sastojak koji oblaže kožu i štiti njenu vitalnost) vitamin F 1%, vitamin E 0.25%. Bebina kože je jako osjetljiva, a pogotovu tokom prvih 30-45 dana kada su preporuke dermatologa da najmanje koristimo jake deteržente jer narušavaju njenu barijeru i pH vrijednost. Ova uljana formula ne sadrži agresivne sastojke, obezbjeđuje zaštitni film na koži i čini je mekom i hidriranom. Avokado ulje kao najbezbjednije ulje za pedijatrijsku upotrebu sadrži veliku količinu oleinske kiseline koja djeluje protivupalno, antioksidativno i antibakterijski na koži.

Tea Medica
foto: Tea Medica

BABĒ šampon protiv tjemenjače - Pomaže u kontroli perutanja kože djelujući direktno na faktore koji su okidač za nastanak tjemenjače. Ovo je jedan od najprodavanijih proizvoda ove linije zbog svoje djelotvornosti i jedinstvene formulacije. Šampon sadrži undecilensku kiselinu 4%, omekšivač 2.20%, neven 1%, salicilnu kiselina 0.50%. Undecilenska kiselina je antifungalni agens koji spriječava rast gljivice Malassezia, koja izaziva perutanje.

Tea Medica
foto: Tea Medica

BABĒ hidrantno mlijeko za tijelo - losion sa brzim upijanjem. Lagana i meka tekstura sa svim sastojcima koji garantuju bezbjednost korišćenja još od prvih dana života. Sadrži kakao maslac 1%, baby-care kompleks (aloja, mimosa i neven) 0.50%, kamilicu 0.50%, biljna ulje u patentiranim sastojcima i vitamine E i F koji trenutno hidriraju kožu uz dugotrajne efekte. Ovo hidrantno mlijeko umiruje kožu i čini je svilenkastom i mekom, jača kožnu barijeru i čuva resurse matičnih ćelija.

Tea Medica
foto: Tea Medica

BABĒ emolijentna kremapredstavlja lipofilni krem koji djeluje emolijentno na suve dermatoze praćene svrabom, crvenilom i iritacijom. Ublažava svrab, iritaciju i osjećaj zategnutosti. Jača odbrambenu ulogu kože. Prekida ciklus svraba, peckanja i osjećanja grebanja kod atopijskog dermatitisa Ako roditelj uoči bilo koji od ovih simptoma na bebinoj koži najefikasniji metod sprečavanja progresa jeste da se odmah koristi emolijentni krem. To će umanjiti mogućnost da dođe do upotrebe kortikosteroida koji su dosta potentni, sa puno neželjenih reakcija na mladoj bebinoj koži. Ova bogata krema u sebe sadrži omega 3, 6 i 9 masne kiseline, SkinRepair 4%, SkinDefense 4%, Glicerin 3%, Skincalm 2%, ši maslac 2%, avokado ulje 2%, skvalan 1%, vitamin F 1%, vitamin E 0.25%.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Svi Babe preparati za bebe i odrasle sadrže minimalno i striktno dozvoljene pomoćne supstance, formulacije su hipoalergene i koža ih izuzetno dobro podnosi. Dermatološki su testirani pod nadzorom pedijatara i dermatologa za optimalnu sigurnost.

Zašto biramo BABĒ kozmetiku?

BABĒ je internacionalni brend specijalizovan za proizvode za njegu kože, koji postoji više od trideset godina tržištu i brine o zdravlju kože. Brend su 1994. godine osnovala dva farmaceuta sa ciljem da razviju kvalitetnu, jednostavnu i besprijekornu liniju proizvoda za njegu koja bi ponudila rješenja za osnovne probleme kože. Razvijen prema rigoroznim standardima farmaceutske industrije BABĒ preporučuju ljekari i farmaceuti zbog visoke tolerancije i dokazane efikasnosti njegovih formula, koje poštuju fiziološku ravnotežu i pH kože dok ciljaju na specifična stanja kože. Proizvodnja se obavlja unutar GMP uslova (Good Manufacturing Practices). Takođe, posjeduju sertifikat ISO 9001:2015, što ukazuje na kvalitet i bezbjednost ove svjetske renomirane kozmetike koja ima jedan od pogona sa najvećim kapacitetom i tehnologijom u Evropi. Mjesto proivodnje je Španija, a distribuira se u više od 50

Svaki ponaosob BABĒ proizvod integriše princip efikasnosti, bezbjednosti i ekonomičnosti što omogućava kontinuiranu upotrebu ove kozmetike i proizvode čini dostpunim svima.

BABĒ kozmetika dostupna je u sljedećim Tea Medica apotekama:

TEA MEDICA 1 – ul. Nikole Ljubibratića br. 6 – Herceg Novi

TEA MEDICA 2 – ul. Oktobarske revolucije br. 2 - Podgorica

TEA MEDICA 3 – ul. Vladimira Rolovića 16 - Bar

TEA MEDICA 4 – ul. Mediteranska br. 8 (TQ Plaza) - Budva

TEA MEDICA 6 – Radanovići bb – Hipermarket Voli - Kotor

TEA MEDICA 9 – Cetinjski put bb – Super Voli - Podgorica

PANACEJA ULCINJ – Bulevar Maršala Tita - Ulcinj

STELLA ALBA 2 – ul. Vladimira Rolovića F-5 - Bar

TEA MEDICA 14 – ul. Filipa Kovačevića - Budva

TEA MEDICA 16 – ul. Moskovska br. 2c - Podgorica

TEA MEDICA 21 – ul. Braće Pedišić 19 – Meljine - Herceg Novi

TEA MEDICA 22 – ul. Mojkovačka bb - Cetinje

TEA MEDICA 23 – ul. 4. Jula bb – Naš Diskont - Podgorica

TEA MEDICA 27 – ul. Žrtava fašizma bb - Budva

TEA MEDICA 28 – Put prvoboraca bb – Škaljari - Kotor

TEA MEDICA 32 – ul. Novaka Miloševa br. 35 - Podgorica

TEA MEDICA 33 – Bulevar 21. Maj – Donja Gorica- Podgorica

TEA MEDICA 37 – Bulevar Teuta bb - Ulcinj

TEA MEDICA 38 – ul. Iva Novakovića bb - Sutomore

TEA MEDICA 41 – Magistralni put E762 bb - Danilovgrad

TEA MEDICA 42 – ul. Nikole Tesle bb – Zlatica - Podgorica

TEA MEDICA 43 – ul. Zetskih vladara bb, Voli - Zeta

TEA MEDICA 44 – ul. Sibirska bb - Kolašin

TEA MEDICA 45 – ul. Vojvode Maše Đurovića 33 – City Kvart - Podgorica