Norveško istraživanje: Deset godina duži život uz ove navike

Prema naučnicima, unosom oko 2000 grama mahunarki godišnje i smanjenjem unosa neumjereno slanih ili slatkih proizvoda već bi se sačuvale dvije godine života

15157 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Određene namirnice mogu osjetno da produže životni vijek, prema rezultatima istraživanja sprovedenog u Skandinaviji. Studija grupe norveških istraživača sa Univerziteta u Bergenu, objavljena u časopisu Plos Medicine, sugeriše da određena hrana može značajno da utiče na dužinu života. Nasuprot tome, prekomjeran unos rafinisanih šećera, masti i prerađene hrane može da dovede do dugoročnih zdravstvenih problema.

Optimalna ishrana od 20. godine

Kako bi sproveli ovo istraživanje, autori su se oslonili na rezultate Studije o globalnom teretu bolesti – godišnje analize uzroka bolesti u Kini, Evropi i Sjedinjenim Državama.

Procjenjuje se da je pothranjenost odgovorna za više od 11 miliona preuranjenih smrti svake godine. Zatim su uporedili ovaj broj s drugim analizama, sagledavajući efekat različitih namirnica na našu dugovječnost. Tako su uspjeli da odrede specifičan režim ishrane koja bi trebalo da nam obezbijedi produžetak očekivanog životnog vijeka.

Ishrana, ključ dužeg životnog veka

  1. Odaberite ishranu bogatu voćem i povrćem.
  2. Grašak, sočivo, soja u središtu su preporučene ishrane.
  3. Integralne žitarice, kukuruz, zob i pšenica takođe su neophodni.
  4. Trebalo bi uključiti i orašaste plodove, poput badema, pistaća i oraha.
  5. Sve je povezano s vrlo malom potrošnjom crvenog mesa i prerađenih proizvoda.

Prema naučnicima, unosom oko 2000 grama mahunarki godišnje i smanjenjem unosa neumjereno slanih ili slatkih proizvoda već bi se sačuvale dvije godine života.

Naravno, vrlo je složeno ostati disciplinovan. Prirodno je da osjećamo iskušenja. Ako je tako, nemojte da brinete. Iznad svega, nemojte da se osjećate krivim. Razumna potrošnja čini svoj posao. Cilj nije trajno ustručavanje, već usvajanje boljih navika u ishrani, piše Grazia France, a prenosi danas.rs.

Bonus video: